Почетна » Кирби: Вулин може да прича шта хоће

Кирби: Вулин може да прича шта хоће

од admin
0 коментар

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је да није чуо премијера Александра Вучића да је било када рекао да би Србија требало да преиспита своју спољну политику, као што је то предложио министар за рад Александар Вулин поводом пуштања на привремену слободу Војислава Шешеља.

– Министар Вулин води министарство које се не бави судом у Хагу и међународном политиком, а нисам чуо да премијер Вучић, нити да министри спољних послова, правде и унутрашњих послова и други говоре о томе да треба променити спољнополитички курс. Вулин може да каже шта год хоће, али његов положај у влади није директно повезан са том темом – рекао је Кирби.

Вулин је у новембру прошле године по доласку Шешеља у Београд рекао да Хашки трибунал том одлуком дестабилизује Србију и да је у директној вези са покушајем рушења владе. Сличан став – да је реч о удару на владу и премијера Србије – Вулин је изнео и поводом захтева из Хага да се Шешељ врати у притвор.

Кирби је оценио да Влада Србије поштује одлуке Хашког трибунала и да ће то учинити и у случају хашког оптуженика Војислава Шешеља уколико Хаг то буде захтевао.

– Мислим да је следећи корак наредба да се Шешељ врати, али је питање да ли ће он то поштовати. То још не знамо, давао је неке изјаве, али морамо да видимо шта ће се догодити. Уколико прихвати, вратиће се, а уколико не, питање је шта ће Суд тражити од Владе Србије да учини. Сматрам да ова земља поштује Суд, можда не увек са радошћу, али је на крају поштовала те одлуке – рекао је Кирби.

Он је навео да свака земља може да бира шта ће да учини, али да он сматра да Србија треба да уради оно што је у њеном интересу.

У вези са кризом односа Београда и Загреба због „случаја Шешељ“, амерички дипломата је истакао да му је драго што је чуо да ће Хрватска вратити свог амбасадора у Србију и да се нада да последњи догађаји неће изазвати дугорочну штету.

Можда ти се свиди

Оставите коментар