Почетна » КУБАНЦИ ПО СЕЛИМА ОКО ПАНЧЕВА, КАЛУЂЕРИЦИ, У ОСТРУЖНИЦИ

КУБАНЦИ ПО СЕЛИМА ОКО ПАНЧЕВА, КАЛУЂЕРИЦИ, У ОСТРУЖНИЦИ

од Други Пишу
0 коментар

После „најезде“ Руса и Украјинаца, у Србију су почели све више да долазе и житељи других удаљених крајева света. За разлику од придошлица са истока, нови дошљаци долазе нам из афричких земља, са Кубе, из Бразила… Оно по чему се још разликују јесте и стандард, а о чему се врло лако може судити имајући у виду да не заклупљују станове по граду, већ углавном трагају за квадратима на ширим ободима града.

– Искрено, не мало, него сам и више него био изненађен када сам у Остужници у градском аутобусу видео људе из Африке. Њих двоје, чини се врло мирне нарави, ушли су у аутобус, никога ништа нису питали, изашли су код Београдског сајма. У прву руку помислио сам како у Остружници имају неке пријатеље или познанике, али не. Били су они у аутобусу и наредни дан и сваки следећи. Били су они подстанари у Остружници и сваки дан су ишли на посао у град – прича нам саговорник који деценијама живи у Остручници, месту надомак Београда и који сваки дан путује у престоницу да ради.

Наш саговорник додаје да није овај пар једини. Врло брзо у Остружници је почео да виђа и још младих људи. Каже да је чуо да су дошли са Кубе. Стан плаћају око 150 евра, колико је у Остружници могуће закупити око 50 квадрата, раде за неких око 550 и нису дошли са „дубоким џепом“.

– Нису то људи који имају пара. Млади су, немају више од 35 до 40 година. Гледају да прођу што јефтиније, а имајући у виду да раде мање плаћене послове. Нису они као Руси који су дошли са новцем и овде раде углавном у ИТ сектору од куће – каже нам Миљан из Остружнице.

Јована из Панчева каже да их је све више виђа и у околини њеног града.

– Има их доста по селима око Панчева. Виђамо их по превозу, многи раде и у Панчеву. Многи су у Београду достављачи, раде и на одржавању, чишћењу… Млади су и врло мирни. Често сам виђала једног момнка, рекла бих врло питом, јави се деци комшијама. Од скора га виђам и са једном нашом девојком. Изгледа љубав. Нека их – прича нам и смеје се Јована.

Синиша нам прича да их има и по Малом и Великом Мокром Лугу, по Калуђерици.

– Има овде и Руса, али све више и Кубанаца, Бразилаца. Путују, раде, млади су. Станују по кућама и не дају више од 200 евра за стан – каже Синиша који живи у Малом Мокром Лугу.

Бразилци у Београду

Београд је многим придошлицама кључна зона. Често престоница буде само иницијали избор због лакшег сналажења, а селидба и потрага за повољнијим условима долази касније.

– У Београду је тренутно огромна потражња за некретнинама због великог броја страних држављана који су дошли, не само ратних миграната, него и људи који раде за стране компаније. Рецимо, на Дорћолу има пуно људи из Америке или Бразила, испричала је за „Блиц Бизнис“ Даворка Тасић, директор продаје агенције „Мој квадрат“.

Према званичним подацима, годишње се у Србији изда и до 20.000 радних дозвола странцима. Највише их долази из Кине, Турске, Русије, Индије, Украјине и Северне Македоније…

Почетком прошле године званично се најављивао долазак 12.000 радника из Азије плус хиљаду из Индије.

FOTO: RINA

Никола Војновић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар