Почетна » Коалиција за слободу медија: Озбиљно схватити претње покрета “Наши”

Коалиција за слободу медија: Озбиљно схватити претње покрета “Наши”

од Други Пишу
0 коментар

Коалиција за слободу медија апелује на полицију и тужилаштво да предузму све неопходне радње и испитају најновије опасно таргетирање Независног друштва новинара Војводине, портала Аутономија и новинара Дашка Милиновића од стране десничарска организација “Конзервативни покрет Наши”, које може озбиљно да угрози њихову безбедност.

На плакатима, који су излепљени по центру Новог Сада, а које потписују “Наши”, поред њих, таргетирано је неколико личности “које раде против интереса Војводине” поред којих се налази слика некадашњег усташког предводника Анте Павелића. На овај начин се НДНВ доводи у везу са усташким покретом и може створити нетачну и негативну слику код одређеног броја грађана, а самим тим и отворити простор за озбиљније нападе.

Подсећамо да је у марту ове године, покрет “Наши” послао мејлове на адресу НДНВ-а у којем је изнео низ увреда, и ову организацију као и портал Аутономија, чији је НДНВ издавач, оптужио да су “страни плаћеници”, и да воде “медијски рат против Русије и Србије” и “промовишу Украјински неонацизам”.

Више пута смо упозоравали да су овакви иступи веома опасни и да последице могу да буду далекосежне. Оваква атмосфера и негативан однос према новинарима и медијима преноси се и на грађане, који, најчешће, на друштвеним мрежама, такође, упућују претње, узнемиравају и вређају новинаре и да додатно распирују мржњу.

Коалиција указује да држава мора оштрије да стане у заштиту новинара и да се покрене питање решавања последица које таргетирање производи. Подсећамо да је Стална радна група за безбедност новинара пре пар дана саопштила да је у првих шест месеци ове године било 42 случаја напада и претњи новинарима, а да је решено само 11.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар