Почетна » „Апс“ – луксузно пиће које се прави у Окружном затвору у Смедереву

„Апс“ – луксузно пиће које се прави у Окружном затвору у Смедереву

од admin
0 коментар

 

Ракија колоритног и оригиналног назива ‘‘Апс‘‘ стиже из затвора и то у луксузном и ексклузивном паковању. Ово традиционално српско пиће произведено иза затворске капије, своју прву јавну промоцију имало је на Фестивалу ракије одржаном овог викенда у Крагујевцу. И наравно, одмах је постало хит.

Људи су зачуђено прилазили штанду и у неверици се питали откуд ракија у затвору, а управник је стрпљиво објашњавао да је производња ракије један од програма ресоцијализације. Да не буде забуне, одмах додаје да затвореници немају никаквог контакта са алкохолом и да се њихово ангажовање завршава, како каже, код ложења ватре испод казана.

Горан Павловић управник Окружног затвора у Смедереву, за Нова.рс је испричао да је све почело пре три године, када је са затворске економије претекло воће које није било за продају. Регистровали су дестилерију и одлучили да вишак претворе у ракију.

‘‘На економији имамо воћњаке под јабуком, кајсијом и шљивом на којима раде затворенци. Имамо и нашу хладњачу од 100 тона и воће углавном иде за извоз. Пошто је остајало доста воћа неусловоног за продају, почели смо да правимо ракију. Знам да је чудно да производња ракије буде програм ресоцијализације, али затвореници све раде под надзором. Они активно учествују у берби, скупљању, пребирању воћа и ложењу котла, а све друго раде наши инструктори за обуку и упошљавање‘‘, појаснио је Павловић.

Наводи и да је цео програм одобрен од Управе за извршење кривичних санкција и Министарства унутрашњих послова, које, додаје он, флаширани ‘‘Апс‘‘ користи за своје промотивне активности, као поклоне и сувенире. Тренутни капацитети затворске производње Апса су око 7.000 литара, а план им је, каже Павловић да се од наредне године ова ракија нађе и на тржишту.

Из затворске дестилерије у Смедереву, за сада у луксузним флашама излази јабуковача, шљивовица и ракија од кајсије, а идеја им је да део производње пласирају и у јефтинијем комерцијалном паковању. Када ово пиће буде доступно на тржишту, љубитељима препеченице остаје да бирају, да ли више желе да их ‘‘ухвати‘‘ обојени или бистри Апс.

нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар