Почетна » Мапа жедне Србије: Ово су места у којима се данима живи без воде на +40

Мапа жедне Србије: Ово су места у којима се данима живи без воде на +40

од Други Пишу
0 коментар

Тропске врућине за становнике појединих места у Србији сваког лета представљају прави „пакао“. Поред тога што морају да поднесу енормну топлоту, они током најтоплијег дела године имају проблема и са водоснабдевањем због неповољних хидролошких услова.

У Ваљеву више од 2.000 људи нема воду

Уместо да размишљају како да на најбољи начин преброде врућине, мештани Осеченице, села удаљеног 18км од Ваљева, боре се са страшним несташицама воде.

Новој су се јавиили узнемирени мештани који наводе да више од 10 година имају проблеме са водом.

„У Осеченици преко 10 година немамо воду и то не само преко лета већ од пролећа до зиме“, рекли су мештани.

Додају и да је овим проблемом захваћено више од 2.000 домаћинстава, а да је главни проблем то што се сва вода преусмерава у Мионицу за производњу „Вода Воде“.

Кнежевац пресушио: Данима без воде на +40, жедни и неистуширани

Како нам стигне летња сезона и високе температуре, грађани широм Србије напрасно остају без воде. Редакцији Нове јавио се читалац из Кнежавца који се пожалио да у овом београдском насељу већ трећи дан немају воду. Пукла је цев, па уместо из чесме вода тече улицама.

„У Улици Првобораца пукла је цев и већ трећи дан вода плави улицу, а готово да је нема за употребу преко дана. Тек касно у ноћ минимални притисак омогућава да се људи макар истуширају“, каже један од мештана.

Проблем је настао када су пре неколико месеци почели радови на замени цеви, чији завршетак касни, с обзиром да је рок био још крајем маја.

За све то време, улица је раскопана, а општи хаос настао је пуцањем цеви, а већ трећи дан вода јури низ улицу.

Према речима очевидаца, извођач радова се појавио само на кратко, нешто је погледао, а потом отишао.

Вапај мештана Сопота: „Можемо само да се ошугамо, јер воде немамо“

Мештани Сопота и овог лета немају воде, то је у овом месту постала, такорећи традиција, будући колико тај проблем дуго траје, а како мештани кажу решење истог се не назире. Пре две године, блокирали су и пут, тачније најпрометнију улицу, након тога су им надлежни пустили воду, али се проблем опет вратио.

Светло на крају тунела, сопоћани годинама траже, као и воду сваког лета. Нити воде, нити светла, само тунел. Огорчени су, љути, бесни, те су се због тога јавили нашој редакцији.

Барајево без воде: Најављени Луцифер и ненајављене рестрикције

Мештанин Барајева, Игор Кулетин јавио нам се, наводећи да усред топлотног таласа, у овом месту долази до ненајвљених рестрикција.

„Конкретно, насеље Гунцати, Барајево, сваки дан је после подне и навече потпуно без воде, која дође нешто после поноћи, а последња два дана потпуно смо без воде“, навео је он.

Када су мештани упитали водовод зашто се то дешава, стигао је одговор: Због превелике потрошње.

„Сматрам да су ненајављена искључења неприхватљива, ако већ постоји потреба за рестрикцијама, исте треба да се објаве и најаве и искључења да буду планска“, навео је Кулетин.

Крчедин – протести јер немају воду у 21. веку

Мештани Крчедина сваког дана протестују у периоду од 19х до 21х, због несташица воде које су их снашле.

„Сећам се да је кад сам била мала на центру била пумпа и да смо сви ту пунили канте од 20 литара воде за пиће. Од кад та пумпа не ради, купујемо балоне воде у селу или доносимо опет канте од куће, јер не можемо техничком водом из цистерне да кувамо, перемо судове или испирамо судове. Мој супруг је израчунао да нас сваки долазак кошта минимум 800,00 динара само за воду. У 21. веку“, навела је на фејсбуку једна од мештанки.

Додаје да је шокирана рестрикцијом овде у селу где људи имају животиње, гаје воће и поврће.

Како смо раније писали, проблема са водоснабдевањем има у београдским општинама Сопот и Гроцка (Врчин), али и у Сокобањи. Мештани Сокобање већ више муче муку са водоснабдевањем, који се сваке године понавља током лета.

„То не траје само пет дана, то се дешава сваке године. Не само у ово време, некад је то у јуну, некад у јулу, а и августу. Лети је катастрофа“, испричала је раније жена која живи и ради у Сокобањи и објаснила како се сналазе у овим условима:

Додаје да људи, чак и вуку воду.

„Људи иду до неких цистерни ту по граду, па вуку воду. Мученици, бабе и деде. То је страшно. Хаос је, људи су нервозни, ужас. И мештани и гости. То се нигде не спомиње, нигде није пуштена вест о томе.“

На питање да ли су икада чули објашњење зашто сваке године долази до несташица, мештани су навели да им руководиоци „продају причу“ о замућењу воде.

„Они нама говоре како је то због замућења воде и онда фабрика не може да преради ту замућену воду. Продају нам неке форе… Центар, примера ради, има воду. Како центар има? Никоме овде ништа није јасно. Аква парк увек има воду, хотел ‘Сунце’ увек има воду…“, испричали су незадовољни грађани.

Мештани београдске општине Сопот већ неколико дана немају воду у својим домаћинствима, а из локалног комуналног предузећа „Сопот“ поручили су раније да немају прецизне информације колико је то грађана без воде.

У овом предузећу су објаснили да коте немају више воду и да се то често дешава у ово доба године.

„Велике су врућине, па је порасла и потрошња, притом је био и викенд када су људи били на својим викендицама. Самим тим, људи на вишим котама остају без воде“, рекли су из предузећа раније за наш портал.

Прави изазов током лета имају и мештани Врчина који већ 12 дана немају воде. И њих овај проблем, као и становнике Сопота, мучи већ више година. Овог лета немају чак ни цистерне у центру које их снабдевају пијаћом водом, док их је до прошле године било, писао је раније о томе портал Нова.рс.

Мештани су за Нову л рекли да им ово „мучење годинама“ изнова и изнова ствара живот тежим.

Иначе, Врчин је прошле године имао великих проблема са водом, као и Младеновац. Грађани Младеновца прошле године данима нису имали воду, па су организовали протесте и блокаде.

Бивши заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је тада да ће вишедеценијски проблем снабдевања водом бити решен изградњом регионалног водовода Макиш–Младеновац, који би требало да буде готов 2025. године.

„Овај проблем дешава се годинама, свако лето. Чим крену мало веће температуре у овом делу града се исклучује вода“, испричала је лане за Нова.рс Ивана Петровић.

Истакла је да је ту увек неко објашњење, да је пресушио један од базена, да су у питању кварови на електромрежи…

Како су београдски медији писали, прошле године проблема са водоснабдевањем имали су и житељи у насељу Паси Пољана у Нишу, а и у другим местима у Србиј попут Трстеника, Чачка, Лознице, Зрењанина и Горњег Милановца…

„У пет општина и градова који су на току реке Рзав живе у ванредна ситуација због неповољних хидролошких услова, без воде, наравно“, писали су тада београдски медији.

ЦИНС је раније писао да у Србији од 10 грађана четири не пију потпуно хигијенски исправну воду, што је погубно за здравље.

„У Војводини имамо 600.000 људи који пију воду са арсеном. Сигурно знамо да тај арсен изазива рак коже и надбубрежне жлезде. Пиј воду и ником ништа, нема забране“, упозорио је стручњак за воде и професор Природно-математичког факултета у Новом Саду Божо Далмација.

Иначе, људи у Србији највише се ослањају скоро три четвртине на подземне воде, а само једна четвртина мора да користи воду из акумулација. О драгоцености воде говори и податак да цена имања са изворима пијаће и геотермалне воде иде и до 5.000 евра по ару.

Подземне воде у Србији највише се експлоатишу у приобаљу великих река, као што су Сава, Дунав и Велика Морава, и резерве три до четири пута веће од количине воде коју трошимо за пиће и комуналне потребе.

Тако приобалне подземне воде Дунава користе три велика града попут Панчева, Апатина, Новог Сада, док у подручју Саве приобалне воде користе Београд и многи градови који се налазе узводно на том простору, док градови попут Јагодине, Параћина и Ћуприје зависе од приобалних вода Велике Мораве.

Андрија Лазаревић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар