Почетна » Нема млека у радњама, рафови празни: Млекаре смањиле производњу за 30%

Нема млека у радњама, рафови празни: Млекаре смањиле производњу за 30%

од Други Пишу
0 коментар

Широм Србије почеле су несташице млека. Празни или полупразни рафови од Београда, преко Чачка и Краљева до Ниша. Све је почело пре неколико дана са несташицом дуготрајног млека, али се аларм званично упалио када је у радњама постало немогуће пронаћи и краткотрајно млеко са било којим процентом масти.

„Јавна тајна је да млека нема, а још је погубније то што нема одакле да се увезе из Европе“, упозорио је произвођаћ Ненад Плазинић из чачанског села Мршинци.

Ово упозорење које је Нова.рс објавила прошле недеље постало је реалност. Нашем порталу обратило се више читалаца који су упозорили да су рафови у којима стоји млеко празни или полупразни.

Слика која застрашује и подсећа на 90′, а пре само неколико месеци поново смо је поново доживели када је владала несташица шећера. Сада је на реду несташица млека и нова мука за све потрошаче.

Несташица млека у маркетима – млекаре су смањиле производњу за 30 одсто, сазнаје Нова.рс. Празни рафови у маркетима на којима стоји млеко у тетрапаку, а од скора и краткотрајно у флашама, слика је која се ових дана може видети у већини ланаца прехрамбене робе у Србији. Како сазнајемо, два су разлога.

Први лежи у томе да је ниска откупна цена натерала многе сточаре да смање број крава, а други мање познати јавности, односи на велики извоз млека. Количине које стигну брзо се распродају, па су рафови у продавницама углавном празни, што код купаца изазива забринутост.

„Јутрос сам хтео да купим Имлекову флашу млека од литар и по, са 2,8 одсто млечне масти, и нема. На рафовима где је стајало, наслагали су јогурт, како се не би приметило да нема млека. Чак и поред цене од 175 динара, нема га. Забринуо сам се“, каже један од пензионера из Краљева којег смо затекли у маркету како погледом покушава да пронађе флашу млека.

Продавци само слежу раменима, а на питање зашто нема млека, одговора нема. Смањена количина млека у тетрапаку које се дистрибуира маркетима, почела је да се примећује у последњих више од месец дана. Сада скоро и да не стиже. Али, када се приметило да мање има и краткотрајног, аларм за узбуну код грађана се укључио.

Млека ће бити све мање, јер је у Србији све мање крава, а разлог томе је ниска откупна цена коју нуде млекаре, али и слаба заинтересованост државе да конкретније помогне произвођачима млека.

„Смањена је производња сировог млека. Откупна цена је директно утицала на то. Према неким пројекцијама, млекаре су у последњих месец дана смањиле производњу за чак 30 одсто. То је много. С друге стране, нико не зна колико млека Србија извози на европско тржиште које доноси бољу зараду од домаћег. Зато је највероватније и смањена дистрибуција млека у нашим маркетима“, каже за Нова.рс извор из једне од српских млекара.

По Уредби о ограничењу цена из октобра прошле године, све млекаре и прерађивачи у Србији, обавезни су да на тржиште пласирају исту количину УХТ млека од 2,8 одсто млечне масти, коју су пласирали у периоду прошле године по непромењеној цени.

Ниш

Понуда млека у радњама у Нишу последњих дана осетно је смањена, иако је тај преко потребан производ, драстично поскупео. Рафови у којуима се продаје пастеризовано млеко су полупразни, а слична ситуација је и са фрижидерима у којима се продаје свеже млеко.

У малим радњама може се пронаћи тек по која кутија млека и то само једног произвођача, док су раније у тим радњама биле барем три, четири врста млека. Литар пастеризованог млека могао се, пре него што је кренуо талас поскупљења, купити и за мање од 80 динара, а сада нигде не може да се нађе за мање од 110 динара.

Значајно је смањена и понуда сирева у популарним „млекарицама“, а продавачице кажу да је разлог несташица млека. „Људи у селима на југу Србије који су чували по једну или две краве, продали су их јер им се не исплати да их чувају. Млеко у откупу је јефтиније од киселе воде, а сточна храна је много поскупела. Краве су завршиле у кланицама и сада несташица млека и сирева не треба да чуди“, рекла је једна од продавачица.

Килограм „ситног“ сира који се некада у „млекарицама“ продавао за 220 динара, сада кошта 450 динара, док су остали сиреви који су се продавали за 350 динара, сада коштају 450 или 500 динара.

Чачак

У чачанским продавницама влада несташица млека, а трговци кажу да ове основне животне намирнице тек неће бити.

„Ево и сами видите да је празна витрина где стоји. Добили смо информације од добављача да га скоро неће ни бити у велепродајама“, испричала нам је власница једног трговинског објекта. Наша следећа саговорница, Века из Прељине наводи да је, као и сваког јутра отишла по хлеб, намирнице за ручак, али и млеко. „У тој радњи, где стално пазарим затекла сам један литар, али само један литар витаминизираног млека. Ово је страшно, у каквој земљи живимо. Са екрана ‘мед и млеко’, а у реалности ништа“, закључила је она за Нова.рс.

Пишу: Милан Марковић, Миљана Исаиловић, Љубица Сокић

Бојана Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар