Почетна » На локалитету Бело брдо у Винчи у току друга фаза радова који обухватају уређење приобаља

На локалитету Бело брдо у Винчи у току друга фаза радова који обухватају уређење приобаља

од Други Пишу
0 коментар

На локалитету Бело брдо у Винчи у току је реализација друге фазе радова на археолошком налазишту који обухватају уређење приобаља, саопштено је.

Радови се изводе у склопу капиталног пројекта Владе Србије под називом „Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи“.

У овој фази планирани су радови на изградњи и реконструкцији обалоутврде као и разрада пројекта презентације на археолошком локалитету.

Ту је и израда пројектно – техничке документације за изградњу Центра за посетиоце и Научно-истраживачког центра, као и израда концепта Месне заједнице.

Споразумом Републичког завода за заштиту споменика културе и предузећа „Србијаводе“, утврђено је да је то предузеће носилац инвеститорских права за извођење тих радова.

У току је фаза која подразумева уређење и заштиту овог археолошког налазишта од штетног дејства вода Дунава, пише у саопштењу.

Активности обухватају техничку припрему за спровођење инвестиционих радова на уређењу и заштити од штетног дејства, у дужини од 770 метара.

Обухватају и санационе радове на делу постојећег водног објекта у дужини од 200 метара, чија је стабилност угрожена услед испирања и великих вода реке Дунав.

У складу са потребама, у погледу степена заштите и намене подручја, изглед водног објекта и обале у ширини од 15 метара биће уклопљен у архитектонску целину, додаје се.

Радови су започети 1. марта 2024. , а након геодетског снимања уследила је припрема градилишта, уклањањем мобилијара и објеката који нису од инфраструктурног значаја.

У току су радови на ископу темељног рова у циљу санације обалоутврде и система заштите од поплава, у оквиру кога ће интегрално бити изграђена пешачко-бициклистичка стаза.

По планираној динамици радови би требало да буду завршени до краја јула 2024. додаје се.

„Постојећа обалоутврда је била у јако лошем стању чиме је угрожена њена стабилност“, казао је директор „Србијавода“ Горан Пузовић.

Како је навео, радови на уређењу и заштити од штетног дејства вода Дунава, су приоритет у развоју и унапређењу водопривредне инфраструктуре на овом подручју.

„С обзиром да је предметни концепт дефинисан као интегрална целина која излази на воду, водопривредна инфраструктура и стратегија морају се јасно уклопити са потребама и критеријумима заштите овог јединственог археолошког и културно историјског локалитета“, казао је Пузовић.

Уређује се и приобаље, пешачко-бициклистичка стаза и садржаји за индивидуалне и породичне активности које ће допринети да локалитет постане туристичка дестинација.

Влада Србије је 2021. започела реализацију капиталног трогодишњег пројекта „Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи“.

Тај пројекат имплементира Републички завод за заштиту споменика културе у ; сарадњи са кабинетом премијера, Министарством културе и Градом Београдом.

Wikipedia/Radoljub Petrovic

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар