Почетна » „Нисмо имали шта да једемо, па ме је мајка дала за 700 ЕВРА И БОКС ЦИГАРЕТА“: Дечји бракови нису реткост, младенци и са 10 година

„Нисмо имали шта да једемо, па ме је мајка дала за 700 ЕВРА И БОКС ЦИГАРЕТА“: Дечји бракови нису реткост, младенци и са 10 година

од admin
0 коментар

У Крушевцу је пре неколико дана на локалној Фејсбук страници најављена ромска свадба и ништа не би било ту било чудна да се не ради о младенацима од 10 и 11 година!

Дечији бракови ретки су у општој популацији у Србији, али не и код Рома. Родитељи уговарају бракове деце пре пунолетства, а неретко је реч и о трговини децом. Најугроженије су девојчице, свака друга уда се пре 18. године, а готово свака пета пре навршене 15. године, преноси РТС.

Активисткиње удружења „Романи цикна“ годинама бележе исповести Ромкиња које су веома рано морале да се удају.

– Живела сам са мајком и још три сестре. Било је дана када нисмо имале шта да једемо. Било је дана и када смо се смрзавале, али увек смо биле заједно, срећне са оним што имамо. Све до дана када је моја мајка одлучила да ме уда. Моја вредност била је 700 евра и бокс цигарета. Тада сам имала 12 или 13 година, нисам баш сигурна – прича једна Ромкиња.

Активисткиња удружења Милица Петровић каже да када иду по ромским насељима, добијају одговоре да дечјих бракова више нема.

– И заиста, јесте тога много мање него што се раније дешавало, али га још има. Нема правила, некада дечак буде од 11, 12 година, а девојчица мало старија од 13, 14 година – додаје Милица Петровић.

У прилог томе говори и анонимна пријава која се нашла на једном крушевачком порталу о дечијем браку. Нажалост, и поред жеље да се укаже на тешко кривично дело, реакције није било.

– Ми немамо разрађене механизме реаговања и деловања у таквим критичним систуацијама. Полиција је ретко имала ситуације да је реаговала на анонимне пријаве, али није било сведока. Проблем је у томе што нико није спреман да сведочи, јер се боје последица – каже Снежана Живковић из удружења „Романи цикна“.

Институција која се бори са проблемом раних бракова је Центар за социјални рад.

– Реакција институција система није уједначена у овом делу, па је неопходно повезати се, као што смо имали ситуацију у оквиру појаве насиља у породици, кроз разне договоре и споразуме са полицијом, тужилаштвом, са здравственим системом, са школством – каже Ирена Зарић из Центра за социјални рад у Крушевцу.

Подаци о малолетничким браковима у ромској популацији су забрињавајући. На подручју града Крушевца према истраживањима, има их близу 80 одсто док их, поређења ради, у већинској популацији има осам одсто.

Дечји бракови су ретка појава у општој популацији у Србији, али су веома чести у ромској популацији, где 57 одсто девојчица ступа у брак пре навршене 18 године, а готово свака пета пре навршене 15 године, показали су прошлогодишњи подаци објављени на скупу посвећеном баш овој теми.

Како је тада наведено, у ромској заједници је честа је пракса да родитељи уговоре бракове деци пре 18 године. Посебно су угрожене девојчице, а рани бракови представљају озбиљну повреду њихових људских права – ускраћено право на детињство, рано напуштање школовања, економска зависност, ране трудноће…

Такође, подаци су показали да пет одсто ромских девојчица роде дете пре 15 године живота, док 38 одсто девојчица пре 18 године.

У сталном порасту

Према подацима Уницефа, рани, уговорени бракови у ромској заједници у Србији у сталном су порасту, па је тако 2005. године 46 одсто девојчица пре 18 године било у браку, 2010. године 54 одсто, док се 2014. године близу 60 одсто девојчица удало пре 18 године.

Зорана Михајловић: Најдрастичнији облик кршења права деце

О овом проблему у више наврата говорила је и потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, која је навела да седам одсто девојака млађих од 18 година ступа у брак, а да су ти бракови најчешћи у руралним и сиромашним срединама, као и у ромској популацији, и да се мора урадити више на спречавању дечјих бракова. Такође, говорила је и о томе да су дечији бракови један од најдрастичнијхих облика кршења права деце.

Dečjih brakova najčeše ima u romskoj populaciji

– Одговорност целог друштва је да не дозволимо да девојчице буду жртве патријархалних норми и родних стереотипа, већ да заједно радимо на томе да овај проблем буде видљивији, да мењамо укорењене патријархалне ставове и да улагањем у њихово здравље, образовање и безбедност омогућимо да девојчице остваре свој пун потенцијал – рекла је својевремено Михајловић.

Иначе, Србија није јединствена по дечјим браковима, а процењује се да ће у свету до краја године 150 милиона девојчица ступити у брак пре 18 године.

РТС , Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар