Почетна » Незаражени „залутали“ у жариште короне

Незаражени „залутали“ у жариште короне

од admin
0 коментар

 

Поједини здравствени радници КЦ, као и пацијенти и чланови њихових породица, за наш лист су оценили да је овакво “мешање” пацијената у ковид центрима КЦ “једна је од највећих и најризичнијих грешака те установе током епидемије”.

Неки од њих су наш лист претходно указивали и на остале пропусте, какви су, како су наводили, лоша организација, грешке у лечењу, слање суспектних пацијената са клинике на клинику, враћање кући пацијената са тешким симптомима јер “нема места”, мањак здравственог особља или необезбеђивање правовремене неговатељске помоћи у исхрани око 200 хоспитализованих корисника нишког Геронтолошког центра, међу којима су и непокретни, што је неке од њих “коштало живота”.

– Провео сам 13 дана у КЦ, већином у згради старе хирургије. Већина нас, у обе собе у којима сам био, није била тестирана, изузев пар изузетака, а и они су тек чекали резултате. Тестиран сам тек осми дан, а заједно са мном и други пацијенти који су имали најбоље налазе, док они други нису. Чим нам је стигао негативни резултат теста саопштено нам је да треба да идемо кући – рекао је за наш лист Нишлија Александар Божиновић, коме у отпусној листи пише да је лечен од сумње на инфекцију корона вирусом.

Он је казао да је хоспитализован 27. марта, тек након што је “поцепао једњак од страшног кашља и пљувао крв”. Претходно се, рекао је, две седмице узалудно обраћао лекарима због кашља и високе температуре, а испоставило се и обостране упале плућа.

Саговорница Данаса Ј. С. је додала да је њен отац (68), који није имао симптоме Ковид 19, средином априла оперисан због стомачних проблема у новој згради КЦ, која у то време није била ковид центар, а одмах потом пребачен у зграду старе хирургије, где се лече најтежи ковид пацијенти.

Његова породица, која иначе није из Ниша, једва је сазнала на којој клиници се он налази, а онда “остала у шоку када је чула да је смештен у ковид жариште”.

– Захваљујући једној фејсбук групи, успели смо да ступимо у контакт са надлежнима са Клинике за анестезију, који су га пребацили у “чист” део КЦ, али тек након неколико дана проведених у том жаришту. Два теста су показала да је негативан на корону, што је ванредно велика срећа, поготову што је реч о човеку са тешким дијагнозама. На тој фејсбук групи смо сазнали да наш пример није усамљен, а да су неке од оваквих грешака имале смртни исход. После свега ми остаје јако горак укус и револт према здравственом систему, а и ситуацији у овој земљи – рекла је Ј.С.

У управи КЦ нису одговорили на питање Данаса везано за ову тему. Директор КЦ Зоран Радовановић је за портал Нишке вести, у једном од ретких јавних иступа током епидемије, још почетком прошлог месеца казао да су “сви пацијенти који су суспектни на корона вирус смештени одвојено од пацијената са доказаним вирусом, како би се избегло евентуално ширење заразе”.

Он је још тада оценио да је КЦ “у потпуности спреман за прихват и збрињавање свих пацијената из Ниша и са југа Србије”. Ниш је, иначе, после Београда, највеће жариште епидемије корона вируса у Србији.

И лекари јавно критикују рад КЦ

Сада је већ очито да је у овој пандемији Цовид-19 наш град Ниш прошао најлошије у читавој Србији, како по броју оболелих тако и по броју умрлих. Плашим се да ће, када се заврше све анализе у наредним месецима, чињенице бити још лошије по наш град, навео је на свом Фејсбук профилу Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију.

– Нишко здравство је током ове епидемије доживело фијаско. Највећи број оболелих, највећи број умрлих, разне спекулације и гласине о прикривању грешака у лечењу и броја умрлих буде сумњу јавности у организационе способности водећих људи нишког здравства – оценио је хирург Бојан Јовановић на свом Фејсбуку.

У управи КЦ су казали новинарима да су овакве оцене “злонамерне, тендециозне, полустините, неаргументоване, некомпетентне”, а да је циљ оних који их изричу да “омаловаже рад и борбу својих колега” и “покупе неки политички поен”.

Додали су да су “стручна јавност и Кризни штаб организацију, координацију и ефектност у збрињавању пацијената са југоистока Србије, оценили као врло добру, односно одличну”.

З. Миладиновић   данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар