Почетна » Уручена награда Душан Богавац телевизији Н1 и Вуку Цвијићу

Уручена награда Душан Богавац телевизији Н1 и Вуку Цвијићу

од admin
0 коментар

 

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић излажући одлуку жирија рекао је да редакција ТВ Н1 својим програмом уживо, информативним емисијама, репортажама и истраживачким прилозима већ годинама де факто обавља посао Јавног медијског сервиса Србије.

„Све оно што је по Закону о јавним медијским сервисима обавеза РТС-а и РТВ-а, дакле истинито, непристрасно, потпуно и благовремено информисање, као и поштовање професионалних стандарда и новинарског кодекса, заступљено је у емисијама ТВ Н1“, рекао је Бодрожић образлажући одлуку жирија.

Он је подсетио на претње које редација Н1 добија, али да ипак не одустаје да се бави професионално својим послом, а што сведочи о етици и храбрости тог медија. Бодрожић је навео да је жири одлучио Вуку Цвијићу да додели награду зато што се већ дадесет година бави осетљивим темама из области криминала и корупције, за шта је у Србији потребна велика храброст.

Он је навео да је Цвијић разоткривао и корупцију у обавештајним службама и врховима власти због чега су га прислушкивали, обили ауто и украли компјутер.

Бранка Богавац, сестра Душана Богавца рекла је су они који су освојили награду попут светоник у све мртвијем медијском мраку. Вук Цвијић рекао је да за њега награда представља велику обавезу и одговорност с обзиром на значајна новинарска имена која су ту награду добила претходних година.

Он је казао да награда не припада само њему већ и редакцији недељника НИН-а за који ради. Награда додељена Телевизији Н1 је уручена новинарима Емини Ковачевић и Мидорагу Совиљу који су истакли да је то признање значајно јер је доказ да раде у интересу грађана.

„Нико ко држи до етике не ради ово због награда него интереса јавности“, рекао је Совиљ. Он је казао да их са једне стране етикетирају као издајнике, а са друге имају апсолутну подршку свих колега и највећег броја људи које срећу на улици.

„Ове награде су важне да нас врате на пут када будемо уморни и да знамо да радимо прави посао и у интересу јавности“, рекао је Совиљ.

Уручење награда је почело аплаузом за узбуњиваче који откривају информације о кршењу прописа, а у светлу хапшења Александра Обрадовића радника „Крушика“ који је указао на малверзације у трговини оружјем у шта је умешан отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

 

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар