Почетна » ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Становништво Србије ‘старо’, жене не рађају јер се плаше отказа

ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Становништво Србије ‘старо’, жене не рађају јер се плаше отказа

од admin
0 коментар

Демограф Института друштвених наука Горан Пенев оценио је да је у демографској будућности Србије тешко очекивати позитивне промене и да ће у централној Србији и Војводини према проценама до 2060. живети око пет милиона становника.

Пенев је за агенцију Бета оценио да ће централна Србија и Војводина 2060. имати два милиона становника мање него данас, јер је ниска стопа рађања последица лоше економске ситуације у земљи.

– Држава може променити демографску будућност Срба тако што ће створити повољне услове за живот омладине, а да би се створили повољни услови за рађање неопходно је смањење стопе незапосленост младих – казао је Пенев.

Како је оценио, Србији је неопходна „дугорочна, озбиљна“ популациона политика и побољшање економске ситуације.

Према његовим речима, већини запослених жена у репродуктивном периоду тешко је да рађају децу због страха да ће изгубити посао по повратку са породиљског.

– Неће она добити отказ кад се врати са породиљског, јер то није у складу са законом, него јој послодавац неће продужити уговор – навео је Пенев.

Он је додао да је становништво Србије „старо“ и да је то последица дугогодишњег смањења броја рођених.

– За побољшање демографске будућности неопходно је да се у породицама у Србији рађа троје или четворо деце. Док се почетком ’50. година 20. века у Србији рађало око 160.000 деце, данас се годишње роди мање од 65.000 – рекао је Пенев.

Он је додао да је жена у Србији средином прошлог века рађала више од троје деце.

 

Бета/С.Л. Фото: Дневно.рс/Петар Марковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × two =