Почетна » ОВУ СЛОБИНУ РЕЧЕНИЦУ ПАМТИ СВАКИ СРБИН: Дан кад је Милошевић постао СРПСКИ ЦАР НА КОСОВУ! (ВИДЕО)

ОВУ СЛОБИНУ РЕЧЕНИЦУ ПАМТИ СВАКИ СРБИН: Дан кад је Милошевић постао СРПСКИ ЦАР НА КОСОВУ! (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Пре 28 година бивши председник СРЈ, а тадашњи председник Председништва Савеза комуниста Србије изговорио је косовским Србима реченицу која је одмах ушла у легенду и коју Срби и данас добро памте.

Пре 28 година бивши председник СРЈ, а тадашњи председник Председништва Савеза комуниста Србије Слободан Милошевић изговорио је косовским Србима реченицу која је одмах ушла у легенду и коју сви у Србији знају – НИКО НЕ СМЕ ДА ВАС БИЈЕ!

24. априла 1987. године је тадашњи први човек Савеза комуниста Србије Иван Стамболић замолио је Слободана Милошевића да оде на Космет и разговара са припадницима тамошње српске мањине. Требало је да председник Председништва Србије Стамболић сам оде на Космет ради разговора са локалним лидерима, али је он послао Милошевића да га замени.

Косметски Срби су већ неко време били незадовољни, из разлога сталне репресије албанских сепаратиста на Србе које су живели у српским селима која су била истурена ка албанским. При томе полиција која је у то време била већином албанска се ограђивала од било каквог дејства која би заштитила Србе. Другим речима, Срби су желели ограничити политичку моћ већинских косметских Албанаца. Обзиром да су сви облици институционалних иницијатива пролазили кроз филтер албански мајоризованог апарата (и државног и партијског) појавио се облик аутентичног самоорганизовања Срба са Космета који су морали самоиницијативно да штите своје куће од сад већ честих екстремистичких претњи и напада, без формалних функција у било каквој структури власти. Најпознатији је био Мирослав Шолевић, телевизијски механичар из Косова Поља.

 

Срби су чекали сваку могућност да се обрате директно српском кадру у Београду без албанских посредника. Наелектрисани сазнањем да је Београд коначно обратио пажњу на њихове невоље, на хиљаде Срба се гурало напред, покушавајући да стисне руку партијског лидера на улазу у суморни Дом културе на Косову Пољу. Док је Милошевић разговарао са српским представницима, полиција је (претежно албанског етничког састава), плашећи се насиља, употребила палице да удаљи масу. Демонстранти су извикивали: Убице! и Ми смо Титови, Тито је наш.

Очигледно потресен виком споља, Милошевић је рекао да хоће да види шта се дешава. Посматрао је окупљену масу са балкона пре него што је сишао и одржао говор који је постао један од најзначајнијих у његовој каријери. Касније су често цитиране и емитоване речи.

 

 

– Треба да останете и због предака и због потомака. Претке бисте обрукали, а потомке разочарали – рекао је тада Милошевић.

Након што се обратио маси, ситуација је кренула на горе. Демонстранти су желели да приђу ближе, а милиција је желела да их потисне. У свеопштем гурању се Милошевић нашао у комешању и на његове речи умирења упућене окупљенима, један му демонстрант довикује: „Али, бију нас. Бију нас.” (мислећи на поступак милиције према демонстрантима).

Милошевић се тада окреће ка том делу гомиле и прилично јасно и гласно изговара реченицу:

“Нико не сме да вас бије!“. Ова реченица означила је почетак српског популистичког таласа на чијем ће челу у наредних 13 година бити Слободан Милошевић.

(Д. З. Телеграф)

Можда ти се свиди

Оставите коментар