Почетна » У четвртак измена уредбе – шећер највероватније 89 динара по килограму

У четвртак измена уредбе – шећер највероватније 89 динара по килограму

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије ће на седници у четвртак, 26. маја, изменити важећу уредбу која се односи на ограничење цена намирница, сазнаје Н1 у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Тим изменама ће цена шећера бити ограничена на одређени износ – највероватније 89 динара за килограм – и важиће за сва паковања, без обзира да ли се шећер продаје у амбалажи од килограма или у џаковима.

Шећера данима нема у трговинама, а цена му је, по важећој уредби, у малопродаји ограничена на ниво од 15. новембра 2021. године. То у пракси значи да свака трговина у својим рафовима сме да држи „своје“ цене шећера које је имала на дан 15. новембра, ни динар веће.

Проблем је што се ово ограничење примењивало само на шећер у амбалажи од килограма, док се цена шећера у осталим паковањима слободно формирала.

То је довело до ситуације да се шећер у кесама од килограм највише тражио јер је био – најјефтинији. А потом и до несташица у трговинама.

Да ће цена шећера бити ограничена, без обзира на паковање, јуче је у Давосу најавио председник Србије Александар Вучић. Он је, говорећи о несташици шећера у продавницама, рекао да је у Србији заштићена цена шећера у паковању од једног килограма и да „онда они који раде са шећером, попут пчелара или дестилера, договоре са пословођама да купе веће количине тог јефтинијег шећера, због чега ће бити заштићена цена шећера без обзира на паковање“.

Маја Ђурић/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twelve − 9 =