Почетна » ПАЖЊА, ВРАНЕ НАПАДАЈУ Сада је сезона када се устремљују на људе, а у овим случајевима МОРАЋЕТЕ КОД ЛЕКАРА

ПАЖЊА, ВРАНЕ НАПАДАЈУ Сада је сезона када се устремљују на људе, а у овим случајевима МОРАЋЕТЕ КОД ЛЕКАРА

од admin
0 коментар

Мај и прва половина јуна представљају период када су учестали напада ових птица на суграђане, а разлог томе је природни заштитнички инстинкт који се рађа када се излегу млади птићи, објашњавају орнитолози, док лекари тврде да су пацијенти са повредама од врана почели чешће да долазе тек у последње две године.

 

Превијање ране и обавезан тетанус

– Пацијенти нам често долазе са повредама које су им нанеле вране, било кљуном или канџама. Поред уобичајеног збрињавања ране (превијања), обавезно је да пацијент прими и тетанус – каже Милица Николић Урошевић, лекарка опште медицине.

Она потврђује да су пацијенти са оваквим повредама почели чешће да долазе од пре две године, те да их до тада скоро и није било.

Зашто вране нападају

Иако већина суграђана на ове немиле догађаје гледа као на нападе помахниталих прица, парадоксално, ради се о њиховој одбрани или тачније о њиховом природном заштитничком инстинкту.

Наиме, разлог зашто се овакве непријатне ситуације дешавају баш у ово време, током маја и у првој половини јуна, сасвим је јасан орнитолозима.

– У овом периоду се излежу млади птићи, који врло брзо потом уче и да лете. Због тога су њихови родитељи заштитнички настројени, јер на људе који пролазе у близини гнезда реагују као на потенцијалне предаторе – објашњавају стручњаци.

Како се одбранити

Како избећи напад врана? Идеално би било ако можете да заобиђете локације на којима се оне налазе. У супротном било би добро ставити капу или шешир на главу и брзо проћи испод крошњи дрвећа. Коначно, ако их је немогуће заобићи, могу да помогну штап или кишобран, који ћете држати изнад глава, али не да бисте их ударили него уплашили.

Да ли постоји решење

Вране се у фази размножавања, по закону, не смеју дирати.

Стога је једно од могућих решења у будућности, да би се слични напади на суграђане предупредили, да се гнезда из насељених делова града дислоцирају на друга места, али пре сезоне излегања, јер када су јаја већ положена, она се не смеју дирати.

Која су најопаснија места

Претходних година највише напада врана у ово доба године било је на Новом Београду, али и у Земуну, Кошутњаку, Звездарској шуми, на Црвеном крсту, па чак и у околини Славије.

Практично свуда где постоје густе крошње, али и где пролази много људи.

 Љ. Станковић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар