Почетна » Петицију за бесплатне уџбенике за сву децу у Србији од јутрос потписало више од 10.000 људи

Петицију за бесплатне уџбенике за сву децу у Србији од јутрос потписало више од 10.000 људи

од Други Пишу
0 коментар

Покрет „Крени-Промени“ покренуо је јутрос онлајн петицију којом се траже бесплатни уџбенике за сву децу у Србији која похађају основношколско образовање. До овог тренутка, петицију је потписало преко 10.000 људи, а петиција је упућена министарки просвете Славици Ђукић Дејановић и министру финансија Синиши Малом.

„Основношколско образовање је обавезно за сву децу наше државе, а то уједно значи да родитељи имају обавезу да својој деци обезбеде уџбенике и пропратна наставна средства. Цифре које су неопходне да се то све обезбеди нису мале. Комплет уџбеника за ученике од првог до четвртог се крећу од 9000 до 12000 динара, док за ученике од петог до осмог разреда између 15000 и 20000 динара“, наводи се у петицији.

Из „Крени-Промени“ скрећу пажњу да родитељ који прима минималну месечну зараду, мора да одвоји трећину или чак половину своје плате како би финансирао уџбенике за само једно дете, не узимајући у обзир додатне трошкове око набавке свесака, прибора, ранца, гардеробе…

Што је породица богатија малишанима, то јој је већи изазов да финансијски преброди крај августа и адекватно припреми децу за школу.

„Имајући у виду да се често истиче да нас је све мање, да је битно имати породицу и што више деце, хајде да онда породицама покажемо да нам је стало до њих и њихове деце и потрудимо се да добију бесплатне уџбенике“, поручују из „Крени-Промени“.

Они подсећају да идеја да држава обезбеди основцима бесплатне уџбенике није нова, нити је било чији хир.

„Многе државе су увеле бесплатне уџбенике, неке од тих земаља су и Црна Гора, Македонија, Чешка, Словачка, Аустрија, Немачка…списак је подугачак. Овом списку можемо додати и Београд јер ће основци из Београда ове године имати бесплатне уџбенике а то заслужују и основци у остатку Србије“, поручују из Крени-промени“.

Петицију можете потписати ОВДЕ.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Aleksandra Petrović/Nova.rs

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар