Почетна » АОМ: Тужбе против КРИК-а су модел гушења медијских слобода у Србији

АОМ: Тужбе против КРИК-а су модел гушења медијских слобода у Србији

од admin
0 коментар

 

АОМ подсећа да су тужбе против КРИК-а, у висини од 90 милиона динара, поднели су људи из власти и њима блиски контоверзни бизнисмени и медији, а нико од њих није се претходно обратио редакцији, затражио деманти или исправку текста.

„То показује да су тужбе поднете како би финансијски уништиле редакцију, а не како би задовољиле правду или исправиле евентуалне неистине“, каже се у саопштењу АОМ-а и додаје:

„Редакција КРИК је од самог настанка под константним притиском и претњама, а најновије тужбе, које троструко превазилазе годишњи буџет овог медија, само су наставак тих притисака и постаје јасно да је у питању оркестрирани подухват у спрези са судством, које у Србији већ годинама нема своју самосталност и пресуде доноси у интересу власти.

КРИК је објавио и застрашујућу чињненицу да се у једној од поменутих тужби тражи и затрворска казна за новинарке, уместо да се суд бави управо нелегалним радњама које су новинарке откриле, те да затворске казне добијају они који крше закон и раде супротно јавном интересу.

Финансијско исцрпљивање независних и истраживачких медија у Србији није нова појава. Актуелна власт се на овај начин већ годинама обрачунава са критчким гласовима, знајући да овакви медији немају финансијску снагу да се изборе са високим износима пресуда.

Осим тужби, власт за ућуткивање независног новинарства користи и исцрпљуће инспекцијске провере, као и слапп тужбе, за које се такодје траже милионски износи.

Независни медији и новинари у Србији немају заштиту и немају коме да се обрате како би се заштили, те стога позивамо медјународну заједницу и институције, као и медјународне новинарске организације, да реагују и скрену пажњу на овај и друге сличне случајеве у Србији“, каже се у саопштењу Асоцијације онлајн медија.

Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар