Почетна » Обележена 20-годишњица убиства новинара Милана Пантића, тужилаштву убица и даље непознат

Обележена 20-годишњица убиства новинара Милана Пантића, тужилаштву убица и даље непознат

од admin
0 коментар
jagodina godisnjica1

 Председник Комисије за истрагу убистава новинара Веран Матић навео је у саопштењу да је мотив убиства оно што је Пантић писао, али и оно што је планирао да пише у вези са приватизацијом Фабрике цемента Нови Поповац и да је за то одговорна организована криминална група. Упркос томе, случај и даље води јагодинско тужилаштво које већ годинама не подиже оптужницу.

Колеге и представници новинарских удружења подсетили су да убице и налогодавци за овај злочин још увек нису одговарали.

jagodina godisnjica1

„Двадесет година од убиства Милана Пантића изгледа да знамо све – и мотиве и налогодавце и чињенице, али постоји један кључни моменат за који још не знамо да ли ће се догодити, а то је воља. Тражимо да Тужилаштво за организовани криминал у Београду преузме овај случај и да се коначно затвори велика неправда над породицом Пантић и над професијом, коју је срчано и до последњег тренутка служио Милан Пантић“ рекао је Живојин Ракочевић, председник УНС-а.

jagodina godisnjica3

Милан Бабовић, заменик главног уредника Вечерњих новости, рекао је да се већ 20 година окупљају са једним јединим питањем – ко је на кућном прагу убио новинара Пантића?

„Одговора, на жалост, нема, али све што знамо јасно упућује да је мафијашка хоботница која се обмотала око некадашњег гиганта, цементаре у Новом Поповцу, убила нашег колегу. Понављамо апел и обећавамо Милану и његовој породици да се његови извршиоци и налогодавци коначно приведу правди“, рекао је Бабовић.

Он је истакао да је Комисија за истрагу убистава новинара дошла до „чврстих информација о том гнусном злочину“.

„Ја се надам да ће овај чин који је шамар на образу демократске Србије коначно добити судски епилог, да ли кроз тужилаштво за организовани криминал, или више тужилаштво у Јагодини, али то је најмање што можемо да учинимо за Милана Пантића и његову породицу, као и нашу браншу“, закључио је Бабовић.

 

Фондација Славко Ћурувија упозорила је да и после 20 година од убиства Милана Пантића у Јагодини, истрага о том злочину „стоји у месту“ а да судски поступак „није ни на помолу.

Позвали су институције да „у светлу тврдњи да постоје нови докази“ у вези убиства Пантића, „искористе све механизме у оквиру својих надлежности и што пре окончају случај који већ двадесет година измиче правди“.

jagodina godisnjica2

„Сваки разговор о безбедности новинара обезвређен је изостанком епилога у случајевима убистава новинара и због тога захтевамо хитно приводјење правди одговорних за убиство Милана Пантића“, пише у саопштењу фондације.

jagodina godisnjica4

Награду за новинарску храброст, установљену у знак сећања на покојног Пантића, ове године добио је новинар Радио-телевизије Србије Владимир Банић који је протеклих годину дана извештавао из жаришта пандемије широм света, али и из Нагорно-Карабаха и Сирије. Видео-поруком обратио се из Дубровника.

„Жао ми је, истовремено ме срамота што смо дозволили и као друштво и као бранша да се овако, на овај начин сећамо Милана, а не бројећи године затвора које служи убица или убице или налогодавци ако их је било. Овако бројимо и меримо време колико смо, у ствари, ми дуго незаштићени“, поручио је Владимир Банић.

jagodina godisnjica5

Награду је Владимир Банић посветио колегама дописницима и новинарима ван Београда који су, како је рекао, чувари савести и суштине наше земље који ако ослабе кад задува климаће се јаче, а ово друштво пашће брже и болније.

 

ЕЖИ/МЕДИЈИ

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар