Почетна Друштво ПОБЕДА „БЛИЦА“ Епидурал бесплатан за све породиље!

ПОБЕДА „БЛИЦА“ Епидурал бесплатан за све породиље!

од admin
0 коментар

Безболан порођај уз епидуралну анестезију биће од јануара 2016. године бесплатан за све труднице у свим породилиштима у Србији!

Ово је јуче ексклузивно за „Блиц“ најавио министар здравља Златибор Лончар. Одлука је уследила након писања “Блица” о неуједначеним ценама ванстандардних услуга у породилиштима, а пре свега безболног порођаја.

Републичка стручна комисија за гинекологију и акушерство заседала је крајем октобра и своје мишљење о укидању партиципације за епидурал проследила Министарству здравља.

– Једногласно смо донели одлуку да за све труднице епидурал буде бесплатан, односно о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање. Установили смо да је постојала велика разлика у ценама, као и у доступности ове услуге. Даваће се оним женама које то буду желеле и које немају контраиндикације – каже за “Блиц” др Александар Стефановић, председник Републичке стручне комисије и директор ГАК “Вишеградска”.

Како је “Блиц” већ писао, болнице добијају новац од РФЗО за куповину анестетика и катетера, који спадају у потрошни материјал. Међутим, већ годинама уназад установе које наплаћују епидурал добијају новац два пута – услугу наплате од пацијента, а материјал од РФЗО.

У београдском КБЦ „Драгиша Мишовић” и у Вишеградској епидурал је и сада бесплатан. ГАК „Народни фронт” цену је хтео да подигне са 12.000 на 15.000 динара, док у Суботици безболан порођај кошта чак 18.000 динара.

За Крагујевчанке је епидурал годинама бесплатан. У Новом Саду анестезија се не даје у редовном поступку, већ само када то захтевају медицински разлози. У Нишу и Лесковцу ова услуга не постоји.

Мањак анестезиолога
„У неким регионима нема анестезиолога који треба да раде основни посао, а камоли да дају анестезију приликом порођаја. То је и разлог зашто ове услуге нема у сваком породилишту. На Министарству здравља је да сагледа капацитете и да реорганизује службу“, каже др Александар Стефановић.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар