Почетна » Ратар из Раче: Преварени смо, стижемо тракторима у Београд, обећавам министру

Ратар из Раче: Преварени смо, стижемо тракторима у Београд, обећавам министру

од Други Пишу
0 коментар

Пољопривредник из Раче Милан Милошевић за Н1 каже да их је држава преварила, иако је прихватила да цена сунцокрета ка пољопривредним произвођачима износи 73 динара по килограму. „Једно су нам дали, али су нам друго одузели“, наводи Милошевић и истиче да су, у односу на првобитан договор, премије за млеко за два квартала смањене са 15 на 10 динара, а подстицаји за гориво смањени са 80 на 50 литара по хектару. Поручио је и да ће пољопривредници крајем октобра или у новембру тракторима доћи у Београд, „па ћемо онда да разговарамо другачије“.

„Ми смо чекали један једини захтев који је био везан за сунцокрет, претходног дана је договорено све у Влади, све претходне тачке су биле договорене везано за премије за млеко, за нафту, и остало, међутим, шта се десило – била је проблем само та тачка цена сунцокрета, ту се радило о разлици у цени од 2,5 динара. Ми на путу ка Београду, звао је министар и уверавао нас да су пристали на ту цену, да је то све у реду, међутим ми смо инсистирали да добијемо неко чвршћи доказ за то, нисмо хтели да одустанемо“, каже Милошевић за Н1.

ници више нису могли да чекају, јер већ касне са жетвом сунцокрета и морају да се врате на њиве.

„Осам дана ја и моји другари нисмо били код куће, ми смо у великом проблему сад ту штету да надокнадимо, али неће остати на овоме сасвим сигурно (…) Ми смо приморани да идемо у поља и да спремамо огрев за зиму, јер на селу се махом грејемо на дрва, мораћемо да завршимо те радове. Ако будемо могли, урадићемо јесењу сетву пшенице, а онда је дуга зима пред нама, ми онда немамо велике обавезе, нисмо стиснути обавезама и сасвим сигурно ћемо наћи начина да дођемо испред Владе, наравно нашом механизацијом и тада ћемо буквално надокнадити свим грађанима сву ову штету коју су нанели, јер ми смо стварно преварени“, поручује Милошевић.

Цена сунцокрета је, како објашњава, била горући проблем. Пољопривредници су тражили 700 евра по тони, а Влада је пристала на нешто више од 600 евра по тони, што је опет, истиче Милошевић, боље од цене које од 535 евра по тони, колико су уљаре нудиле откупљивачима, што би произвођачима донело тек негде око 500 евра по тони.

Саговорник Н1 се још једном извинио грађанима којима су сметали на путу, али каже да нису имали другачији начин да изразе своје незадовољство, јер је Министарство пољопривреде немо за њихове проблеме.

„То нам је било гореће, то смо успели да изборимо, све ово остало такорећи нисмо добили ништа. Обећавам и Банету (министру пољопривреду Браниславу Недимовићу), овим путем му обећавам – да видимо се у Београду тракторима (…) Слагао је четири пута, ово је пети пут! Ја не знам, кад неко неког слаже једном или двапут то је ОК, али већ трећи пут испадамо ми будале, а ово му је пети пут, тако да реваншираћемо му се сасвим сигурно, и већ октобар-новембар месец видимо се у Београду трактотима, па ћемо онда да разговарамо другачије“, поручује Милошевић у изјави за Н1.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × 1 =