Почетна » Ишли под слоганом „За нашу децу“, а радницима при ГО Гроцка не плаћају ни здравствено

Ишли под слоганом „За нашу децу“, а радницима при ГО Гроцка не плаћају ни здравствено

Због неплаћања, угрожени и најмлађи становници ГО Гроцка?

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Садашња власт у Гроцкој,  победила је на изборима у Гроцкој те 2020. године, под слоганом „За нашу децу“, носиоца листе Александра Вучића.

Две године касније, испоставиће се, да нема пара за здравствено осигурање ни за њихову децу, односно за раднике при ГО Гроцка који су запослени преко фирме „Еуросекјурити“. Нашој редакцији јавило се пар радника који су запослени преко ове агенције, а ангажовани су на раду у ГО Гроцка. „Еуросекјурити“ је преузео почетком ове године, раднике обезбеђења, курира, кафе куварица и других који су били запослени при општини Гроцка, од предузећа „Добергард“. Иначе, као раније „Добергард“ и „Еуросекјурити“ запошљава раднике искључиво по партијској линији односно чланове Српске напредне странке. Жиг инфо је раније објавио да се преко ових предузећа намирују чланови СНС-а из Гроцке.

Једна од ставки коју запослени у „Еуросекјуритиjу“ морају да испуњавају јесте одлазак на разноразне митинге или скупове подршке владајуће странке, када су предвиђени у такозваној квоти. Новопостављени повереник Андрија Чупковић на једном од састанка Општинског одбора рекао је, према речима наших извора, да захтева да му се достави име и презиме сваког радника који је запослен у „Еуросекјуритиjу“ који неће да испуни квоту па ће видети како ће се провести.

Пре неколико дана једна од радница при ГО Гроцка, запослена преко „Еуросекјуритиа“ одвела је дете код лекара. На шалтеру су јој рекли да јој књижица није оверена. Други радник отишао је да подигне редовну терапију, није успео јер му књижица такође није оверена.

Нажалост ова два случаја нису усамљена. Нашој редакцији се јавило више радника који тврде да имају исти проблем, односно да им здравствене књижице нису оверене.

Интернет портал „про боно“ каже да наш Закон о доприносима за обавезно социјално осигурање предвиђа обавезу плаћања доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање лицу које остварује уговорену накнаду (чл. 7. ст. 1. тач. 9. ЗДОСО).

-Под уговореном накнадом сматра се накнада остварена по уговору о делу, ауторском хонорару и сл. Дакле, лице које Вас је ангажовало по уговору о делу обавезно је да Вам уплати искључиво доприносе за обавезно пензијско и инвалидско осигурање док остале доприносе (за здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености) није према Закону у обавези да Вам уплати, наводе са овог портала.

Поједностављено, са овог портала кажу да уколико је радник запослен на уговору о делу, правно лице не мора да вам плати здравствемо осигурање. С друге стране, уколико је у питању уговор о раду по било којој другој основи, здравствено осигурање је обавезно.

Прва очигледна последица која наступа неплаћањем доприноса јесте немогућност остваривања права на здравствену заштиту. Наиме, права из обавезног здравственог осигурања остварују се на основу оверене исправе о осигурању (здравствене књижице), а оверу исправе о осигурању врши матична филијала РФЗО на основу доказа да је уплаћен доспели допринос. Уколико послодавац не плаћа доприносе, здравствена картица запосленог и чланова његове породице који су здравствено осигурани преко њега, неће бити оверена и запослени и његова породица неће имати право на бесплатну здравствену заштиту. У случају да није извршена уплата доспелог доприноса, право на здравствену заштиту може да се користи на терет средстава обавезног здравственог осигурања само у случају: хитне медицинске помоћи; циљаних превентивних прегледа – скрининга према одговарајућим националним програмима; обавезне имунизације (вакцинација); и палијативног збрињавања. Посебно су заштићени једино труднице, породиље до годину дана старости детета, као и лица млађа од 18 година живота, којима је посебним законом признато право на бесплатно лечење чак и ако им здравствена књижица није оверена због неплаћања доприноса. Дакле, само ове категорије лица имају право на комплетну здравствену заштиту предвиђену законом Сви остали трпе последоце јер закон дословце предвиђа да “осигурано лице, за које нису уплаћени доприноси, а користи здравствену заштиту, сноси трошкове те здравствене заштите из својих средстава”.

Додуше, закон прописује да уколико обвезник уплате доприноса није извршио уплату, осигурано лице има право на накнаду плаћених трошкова за пружену здравствену заштиту од послодавца, али тиме положај запосленог није много порављен. Према томе, уколико неко дође у ситуацију да мора да плати здравствену заштиту зато што му послодавац не плаћа доприносе, има по закону право да захтева од послодавца накнаду плаћене здравстене заштите. Уколико послодавац трошкове не измири, може се поднети тужба суду ради накнаде штете.

Они који су победили под слоганом „За нашу децу“ ћуте

А шта кажу они који су на последњим изборима победили под слоганом „За нашу децу“? Да ли их је бар мало срамота што деца не могу да се лече и да ли ће нешто учинити да се радници заштите? Питања је много, али одговора нигде. Већ дуже време, иако је нови повереник напредњака Андрија Чупковић, дао чврсто уверење да ће садашња гарнитура сарађивати са медијима, а да је председник ГО Гроцке тај који ће одговорити на сва питања, дешава се нешто тотално супротно. На најосетљивије теме, као што је ова, из ГО Гроцка не стиже никакав одговор на постављења питања.

Наши извори из ГО Гроцка кажу да је проблем настао јер се предузећу „Еуросекјурити“ не исплаћује довољно новца за све раднике. Како кажу, буџет је једноставно празан и нема средстава за исплату. Према званичним информацијама добијених од ГО Гроцка, до половине јула ове године предузећу „Еуросекјурити“ исплаћено је 5 556 000 динара, а предвиђено је чак 17 928 800.00 динара само за услуге „физичко-техничког обезбеђења“. Не треба заборавити да се овом предузећу „упумпава новац“ и на друге начине, као што је прање фасаде зграде ГО Гроцка.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × 1 =