Почетна » СафеЈоурналистс: Онлајн претње новинарима из Босне и Херцеговине

СафеЈоурналистс: Онлајн претње новинарима из Босне и Херцеговине

од Други Пишу
0 коментар

Јасмин Мулахусић поново је у свом последњем посту на Фејсбуку таргетирао новинаре Слађана Томића и Данијала Хаџовића.

Мулахусић, држављанин Луксембурга пореклом из Босне и Херцеговине, изнео је уверење да је „само питање времена“ када ће неко „упознати Слађана и Данијала и са њима лепо попричати“. Такође, изнео је низ неистина и хушкачких манипулација о повезаности породице новинара Томића са Војском Републике Српске и најтежим злочинима учињених током опсаде Сарајева.

Јасмин Мулахусић већ годинама вербално злоставља, прети и излаже Слађана Томића и друге новинаре у БХ ризику по безбедност, а Тужилаштво у БХ, полиција и правосудни органи уопште нису нашли адекватан правни и институционални одговор на санкционисање Мулахусића и његових „ФБ ратника“, нити су предузели адекватне мере да заштите права и безбедност новинара.

Из Удружења БХ новинари оцењују је да је неприхватљиво и индикативно да се истрага против Јасмина Мулахусића више од три године води без резултата, иако су БХ новинари, бројни медији и новинари доставили на десетине извештаја са доказима о претњама, подстицајима на насиље, увреде на националној и верској основи, говор мржње и друга кривична дела опасна по живот и професионалну безбедност медијских радника.

Наглашавамо да је Тужилаштво БХ раније повезивало Мулахусића са терористичким активностима. Мулахусић, као неко кога надлежне институције доводе у везу са терористичким активностима, има велики број пратилаца на друштвеним мрежама, што ширење његовог говора мржње чини још већим проблемом.

Мрежа Сафе Јоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, се придружује свом члану БХЈА и јавно захтева од Тужилаштва БХ да се хитно посвети решавању „случаја Мулахусић“ и обавештава јавност о свом раду. Такође, позивамо надлежне органе да предузму адекватне мере и заштите колеге Слађана Томића и Данијала Хаџовића, како би се спречиле нове безбедносне претње.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар