Почетна » СЕДАМ РАЗЛОГА зашто је ова слика КАТАСТРОФА ЗА СРБИЈУ

СЕДАМ РАЗЛОГА зашто је ова слика КАТАСТРОФА ЗА СРБИЈУ

од admin
0 коментар

Као што су некад клинци јурили Здравка Чолића, тако су краљевачки ђаци ових дана, тражећи аутограм, спопали новог идола, осуђеног криминалца и вишеструког робијаша Кристијана Голубовића.
Фотографије са узбуђеном децом Голубовић је објавио на свом профилу на Фејсбуку.

– Пишите и говорите глупости, багро, колико год желите, али не можете ме облатити, већ испасти глупи и го*њиви. Док ја уживам све ове године, ви комплет клошари по животима и опредељењима једете своју џигерицу што сам душа од човека коју сви воле од пет до 95 година – демонстрирао је своју елоквенцију бивши учесник „Фарме“.

Питали смо социологе и психологе зашто су овакви карактери постали нови идоли најмлађих и колико та фасцинација може бити погубна за њихово одрастање и формирање као личности.

Ratko Božović: Deca nemaju alternativu, a moraju za nekoga da se vežu. Ovo samo pokazuje koliko smo
bolesno
društvo

Ратко Божовић: Деца немају алтернативу, а морају за некога да се вежу. Ово само показује колико смо болесно друштво

Социолог Ратко Божовић објашњава да деца немају алтернативу, а морају за некога да се вежу.

– Ово само показује колико смо болесно друштво – каже Божовић.

Психотерапеут Небојша Јовановић сматра да су младима „сервирани“ погрешни узори.

– Они размишљају: „Ако је на телевизији, мора да је интересантан, а хоћу и ја да будем интересантан“. Још ако су ти исти интересантни и њиховим родитељима, порука је јасна: ваља бити такав – објашњава Јовановић и додаје да за то не треба кривити Кристијана, него државу која такве ствари дозвољава.

„Блиц“ је уз помоћ стручњака направио листу разлога зашто је слика криминалца који потписује аутограме основцима сигуран знак вредносне катастрофе ка којој полако клизи српско друштво.

1. Уместо да је у затвору, криминалац шета по црвеним теписима

Кристијан Голубовић осуђен је на осам година затвора због шверца дроге. Остало му је да одслужи још четири године и четири месеца, а издржавање казне успешно одлаже већ месецима. Прва два одлагања добио је када му је супруга била трудна. Затим је уследило одлагање до 5. јануара због учешћа у „Фарми“, а потом и ново због лошег здравственог стања које му, додуше, није препрека да гостује у емисијама, шета по црвеним теписима и „васпитава“ туђу децу.

2. Учи децу да су школа и поштење небитни, а да се криминал исплати

Недовољно образовани у Голубовићу виде познату личност и успешног човека.

– Млади виде да се лакше постаје познат и успешан када прекршите закон него када постанете доктор наука, а онда виде да влада хаос и безакоње, јер за прекршен закон не добијате санкције, него славу. Таква ситуација људе не одвраћа од криминала, него их подстиче на њега, а оне који желе да буду поштени учи да се то не исплати – каже Божовић.

3. Идентификовање са Кристијаном подстиче вршњачко насиље

Дечаци којима је Голубовић идол почињу и да се понашају као он.

– Он је кроз медије форсирао снагу и насиље, а млади људи који још немају довољно развијену личност фаворизују такво понашање, идеализују насилника, понашају се као он и малтретирају слабије. Када насиља има толико у медијима, оно постаје нешто обично и свакодневно, а врло брзо долазимо до тога да се преко медија едукујемо и како да га вршимо – каже Божовић.

4. Ствара систем вредности спонзоруша – криминалац

У „Фарми“ није било жене која није желела да буде са Кристијаном, а то шаље лоше поруке и дечацима и девојчицама.

– Девојчице ће пожелети да имају истог таквог, па ће целог живота јурити такозване жестоке момке, желети да буду старлете, да пумпају усне и груди. Дечаци ће, у жељи да их те исте девојчице јуре, радити на томе да буду као он. То ће да створи систем вредности спонзоруша – криминалац, који ће млади људи да негују током живота – каже Јовановић.

5. Девојчице које га обожавају могу да постану жртве насиља

Гледајући Голубовића, девојчице погрешно уче какав треба да буде однос мушкарца и жене.

– Оне виде да је он популаран, да га жене воле, али не виде да су те жене незреле особе. Девојчице његово понашање према женама прихватају као модел, а видели смо да он често игра улогу садисте. Ко је уз то одрастао, он касније тешко мења моделе, па су велике шансе да те девојчице и саме једног дана буду у насилним, садистичким везама – каже Јовановић.

6. Показује нам да немамо веће идоле

Некада су деца у редовима чекала на аутограме познатих спортиста, певача, глумаца, а данас су им најпрепознатљивији политичари и криминалци.

– Данас се не промовишу паметни људи са којима би било добро идентификовати се. Имамо Новака Ђоковића, али већина ће пре изабрати Голубовића, јер не може свако да буде Ђоковић. Лакше је постати Кристијан. Лакше је украсти и диловати дрогу, него бити првак света у било чему – каже Јовановић.

7. Доказује да је улога породице све мање битна

У стварању вредности медији су породицу потиснули у други план.

– Та деца су у узрасту када су разапета између породице и друштва. Како се наша пострадала породица налази у сиромаштву и расулу, она престаје да буде колевка личности. Нестала је хармонија између деце и родитеља и никада није био већи раскорак између ова два система вредности. Главну улогу у формирању личности преузимају медији, односно они које они промовишу – каже Божовић.

Горица Авалић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар