Почетна » Стиже врели талас из Африке: Спремите се за тропске ноћи и 38 плус у хладу

Стиже врели талас из Африке: Спремите се за тропске ноћи и 38 плус у хладу

од Други Пишу
0 коментар

Након кише и олује која је погодила Србију у последњих неколико дана, временска прогноза се у потпуности мења и у наредним данима грађани ће се суочити са тропским врућинама.

Како је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио, у нашој земљи ће у наредних дана бити претежно сунчано и веома топло време у свим крајевима земље.

До среде температуре ићи ће и до 35 степени, а након тога очекују нас прави врели топлотни таласи где ће температура прелазити и 35 степени целзијуса. Грађани треба да очекују и тропске ноћи.

„Тропске ноћи“ и вреле дане најавио је и професор географије и најпознатији српски метеоролог аматер Марко Чубрило који је рекао да можемо ускоро очекивати температуре и преко 35 степени.

Према његовим речима, од данас па све до наредног викенда ка нама ће из северне Африке струјати веома топао ваздух, субтропског порекла тако да се очекује јак топао талас.

„Током целе следеће недеље веома до екстремно топло, неки од модела сугеришу да би максимуми могли достизати и око +38 степени Целзијуса и то у хладу, тако да ће ово бити један веома јак и дуготрајан врео талас. Осим врелих дана стижу и неугодно топле ноћи где ће минимуми најчешће остати изнад +20, а локално и изнад +25 степени Целзијуса те осим у пределима преко 800мвн неће бити ни ноћног освежења“, најавио је Чубрило на својој Фејсбук страници.

Он је додао да ће само у четвртак на западу земље бити незнатно свежије, али да нас већ у петак очекују екстремне врућине.

„Максимуми од уторка до петка између 33 и 37, локално и који степен изнад, посебно на североистоку региона, само у четвртак на западу незнатно свежије. Петак поново веома до екстремно топао, док затим стоји сигнал за нову дестабилизацију атмосфере уз грмљавинске пљускове и локалне непогоде „, наводи Чубрило.

Данило Савић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар