Почетна » Заменик члана ГИК-а: Није посао изборних комисија да утврђују чињенице око СНС кол центра

Заменик члана ГИК-а: Није посао изборних комисија да утврђују чињенице око СНС кол центра

од Други Пишу
0 коментар

Заменик члана Градске изборне комисије Владица Илић каже да би поводом ЦИНС-овог текста о кол центру СНС-а требало да реагује тужилаштво и Пореска инспекција, а не изборне комисије које немају могућности да испитају овај случај.

Након што је ЦИНС објавио причу о кол центру Српске напредне странке (СНС) која баца сумњу на куповину гласова Више јавно тужилаштво у Београду је рекло да чека изборне комисије да утврде неправилности. Заменик члана Градске изборне комисије, испред листе Србија против насиља, Владица Илић каже да не види шта би комисије требало да ураде:

„ГИК и РИК су органи који се старају о законитости спровођења избора. Ово јесте нешто што може да укаже на једну врсту злоупотреба током изборног процеса, али ГИК нема мандат да утврђује ту врсту чињеница и да тим поводом нешто предузме у односу на оно што сте ви утврдили“.

Према његовим речима, већ на површини се виде озбиљне сумње да се ту ради о потенцијалним кривичним делима, али и неким другим кршењима прописа који се односе на плаћање на руке људи.

„Шта је испод површине то би тужилаштво у неким нормалним околностима и у некој држави у којој оно заиста ради оно што му је посао већ проверавало, а не би чекало да ми све урадимо“.

Илић, који је иначе правник Београдског центра за људска права, додаје да је питање и ко су све људи који раде у тим кол центрима – да ли ту има људи из неких институција и јавних установа који су можда принуђени да ту раде, који ту проводе своје радне време а плаћени су да раде неке друге ствари новцем грађана Србије.

„Све то би тужилаштво требало да провери. Мислим да је то класично пребацивање лопте са њих на изборне органе који просто немају капацитете, а у осталом ни надлежност да такву врсту чињеница утврђују“, истиче Илић.

Поред тужилаштва, сматра да би требало да реагује и Пореска инспекција:

„Они људима на руке дају паре за наводно неке услуге да проверавају бирачко расположење грађана – то је класичан посао за Пореску инспекцију. Плаћање на руке за ту врсту ствари, колико је мени познато, у Србији је недозвољено“.

Подсетимо, новинарка ЦИНС-а ушла је у кол центар Српске напредне странке из кога више од 100 људи свакодневно позива грађане и пита их да ли ће гласати за ту странку на предстојећим изборима. Истраживање које смо потом објавили показало је да се иза свега крије добро организована група, да се хонорари исплаћују на руке уз сумњу на „црне фондове“, као и да је услов за посао глас за СНС на предстојећим изборима 17. децембра.

 

Foto Printskrin cins

Јована Томић

Можда ти се свиди

Оставите коментар