Почетна » „Железнице“ оштетиле буџет за 65 милиона евра

„Железнице“ оштетиле буџет за 65 милиона евра

од admin
0 коментар

Савет за борбу против корупције утврдио бројне неправилности приликом обнове шинских возила. Уложено сто милиона евра у обнову, а изглед вагона се није променио. ЖС без коментара

ОБНОВА шинских возила за потребе „Железница Србије“ оштетила је буџет за око 65 милиона евра, због ненаменски потрошених средстава и неизмирених пореских обавеза пет ремонтера. За набавку и ремонт шинских возила у последњих 10 година потрошено је око 10 милијарди динара или око 100 милиона евра, утврдио је Савет за борбу против корупције.

У „Железницама“ нису били спремни да коментаришу извештај Савета, а истичу да ће огласити саопштењем, тек када све сагледају уколико то сматрају потребним. Савет је пратио финансирања обнове шинских возила железнице у периоду од 2009. до 2014, као и период од 2005. до 2008, односно Пројекат оправке и модификације 1000 ЕАС – теретних вагона.

– Чињеница да се возни парк „Железница“ није битно мењао и поред огромних улагања, изазива сумњу да је стварног ремонта било и да је штета за буџет Србије већа од 65 милиона евра. Ни стање ремонтера се, поред толиких давања од стране државе, није поправило већ су код свих раскинути уговори о приватизацији, па се са девастираном имовином и огромним дуговима поново налазе у већинском власништву државе – наведено је у саопштењу Савета.

Бројни су протести радника ремонтних предузећа који месецима нису примили зараде и којима нису уплаћивани доприноси. Према Пројекту оправке и модификације 1.000 теретних вагона Железница је требало да добије 1.000 ремонтованих вагона за 840 милиона динара, односно десет милиона евра до краја 2005. године. Пројекат је завршен за три године са ремонтованих 434 теретна вагона за које су „Железнице“ преко ремонтера „Желвоз“ из Смедерева платила око две милијарде динара или 25 милиона евра.

Како је наведено, „Железнице“ су Савету пружиле доказе да је оправка само 434 теретна вагона од планираних 1.000 коштала око 500 милиона динара, али не и доказе за које намене је потрошено додатних 1,5 милијарди динара.

Од 2009. до 2014. године, за обнову шинских возила за потребе „Железница“, преко Фонда за развој пренето је ремонтерима око осам милијарди динара за планирани ремонт и набавку 4.069 шинских возила. „Железнице“ су доставиле доказе да је набављено нових и ремонтовано 3.496 шинских возила за износ од 6,7 милијарди динара, а да неколико ремонтера није извршило услуге у износу од 1,3 милијарде динара.

„ЖЕЛВОЗ“ РЕКОРДЕР

НАЈВЕЋИ износ неоправдано потрошених средстава, по закључцима Владе, у периоду од 2008. до 2014. је код ремонтера „Желвоз“ од око 600 милиона динара. „Желвоз“ није измиривао ни пореске обавезе па је порески дуг на дан 31. 12. 2014. 2,4 милијарде динара, што износи мањак у српском буџету у износу од 4,5 милијарди динара.

Т. С.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар