Почетна » Тачија чека затвор у Београду!

Тачија чека затвор у Београду!

од admin
0 коментар

Бивши вођа ОВК могао би да буде ухапшен јер је још 1997. осуђен на десет година затвора због тероризма, а 2002. за њим је расписана и потерница због геноцида на КиМ

ЧИМ би крочио у Београд, Хашим Тачи би морао да буде ухапшен, јер је још 1997. осуђен на десет година затвора због тероризма, а 2002. за њим је расписана и потерница због геноцида на КиМ. у Министарству правде за „Новости“ су потврдили да су потернице за Тачијем и даље на снази.

То значи да би некадашњег вођу ОВК могле да дочекају „лисице“ у Београду уколико би се појавио 24. априла на конференцији „ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно“, коју организује невладина организација Омладински одбор за образовање. Из његовог кабинета су рекли да је он „прелиминарно прихватио позив“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је такође на листи званица за овај догађај, каже да је позив одбио, као и да нема потребе да Тачи долази у Београд:

– Са нама се нико о томе није консултовао, нити је у припреми скупа било који државни орган учествовао. Поштујем рад разних института, НВО, академија, али било шта што задире у државну политику не може се радити без консултација са Владом. Једно је организовати скуп у Бриселу, а сасвим друго позвати Тачија у Београд.

Чак и када би Тачи одлучио да, упркос противљењу српских власти, дође на конференцију, њега би на аеродрому морала да сачека – полиција. Окружни суд у Приштини Тачија је 1997. године у одсуству осудио на 10 година затвора због терористичких напада на подручју Глоговца 1993. године у којима су убијена четворица и рањена тројица полицајаца. Две године касније на терет су му стављени и напади на путу Косовска Митровица – Пећ у којима су убијена три полицајца. Суд у Нишу 2002. године против Тачија и команданта ОВК Агима Чекуа расписао је потерницу због сумње да су одговорни за геноцид у јужној српској покрајини.

Професор међународног права Тибор Варади, међутим, подсећа да је и бивши премијер Велике Британије Тони Блер осуђен у Србији, али да ипак није ухапшен:

– Ови случаји показују да некада време превазиђе право. Ипак, без обзира на то да ли су пресуде биле политичке или засноване на чињеницама, да би се сачувало достојанство права, по тим пресудама треба или да се поступи или да се оне измене за шта постоје разни правни лекови.

Из ДСС су затражили од Владе да се хитно огласи и саопшти да Тачи није добродошао и да не може да учествује на конференцији:

– Поручујемо му да је једино место у Београду где је добродошао – суд за ратне злочине.

ПУШТЕН НА ЗАХТЕВ ШЕФА УНМИКАТАЧИ је по потерници Србије ухапшен 2003. године у Будимпешти, али је после неколико сати пуштен на слободу. Један од некадашњих вођа ОВК ослобођен је после интервенције тадашњег шефа Унмика Михаела Штајнера, који је то затражио од мађарског министра иностраних послова.

Д. М. – В. М.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар