Почетна » „Ћао свима“ – другачије позоришно искуство 28. априла поново пред публиком

„Ћао свима“ – другачије позоришно искуство 28. априла поново пред публиком

од Други Пишу
0 коментар

Представа „Ћао свима“ Рефлектор театра из Београда, наћи ће се пред публиком 28. априла у Дорћол Плацу. Актери ове надасве неуобичајене представе позив упућују младима, али и њиховим родитељима.

Представа се бави феноменом инфлуенсера, занимања које је тренутно једно од најпопуларнијих на свету. Ипак, превасходно се преиспитује идеја слободе у савременом свету.

 

„Ова представа је настала кроз пројекат Слобода који смо ми радили са једном страном организацијом која се зове АртРеацх. Почели смо са том темом слобода и покушали смо да прокљувимо шта је за нас заправо то слобода. У периоду највећег закључавања и закључавања самих слобода у ствари смо схватили да се стварају неке нове врсте слободе, које нам омогућавају да нормално живимо и да функционишемо и онда смо заправо хтели да видимо шта је то заправо живот инфлуенсера односно какав је то њихов приватни живот, а како се они то представљају уживо“, каже један од покретача иницијативе, Марко Панајотовић.

Оно што ову представу пре свега чини неуобичајеном је само њено извођење. Она се одвија се у две равни: у виртуелном и стварном простору, креирајићи утисак „проширене театарске реалности“. Употребом нових медија, мобилних телефона и интернета, представа заправо траје читав дан. Први део представе изводи се комуницирајући преко телефона и интернета. Други је уживо, тачније у простору у коме се и изводи. Премијера је била прошле године у септембру, а играла се и ове године.

 

„Нисмо могли на почетку да претпоставимо каква ће бити реакција публике из разлога што се одвија делом дигиталним средствима, а делом се одиграва уживо. То је први пут да радимо представу која траје да кажемо цео дан где публика добија различите контенте на различитим медијима односно кроз различите дигиталне садржаје. И веома смо пријатно изненађени што је публика заправо сјајно реаговала на све те различите садржаје који су добијали. Било нам је сјајно како су реаговали кроз друштвене мреже, пошто се представа делом одиграва и на друштвеним мрежама и колико су упознати са свим дигиталним садржајима које су им пружили. На крају, све је то употпуњено програмом уживо који се одиграва у осам увече“, објашњава Панајотовић.

 

Кроз представу се јасно могу извући поуке које се тичу утицаја друштвених мрежа, вршњачког насиља, дискриминације, слободе медија и других тема, кажу њени актери.

 

„Не постоји циљна група, али да кажем да нама превасходно та мало млађа публика која је упозната са дигиталним садржајима и са онлајн светом мало чешће долази на представе. Али би било јако значајно да дођу и родитељи тих истих људи како би се и они мало упознали са тим онлајн садржајем, који је све присутнији уопште у раду и у друштву“, истиче Панајотовић.

 

Актери истичу да су сви делови представе интерактивни, а да публика има прилику да гласа, поставља питања и шаље поруке ликовима представе. Зато се, напомињу, приликом онлине куповине улазница за представу од публике се очекује да продукцији остави своју е-маил адресу.

Целодневна представа „Ћао свима“ на којој је шест месеци радило тридесетак људи, почиње у четвртак 28. априла у осам ујутру, док се програм уживо игра у 20 сати.

Фото: Рефлектор театар

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар