Почетна » АМИК плесом указује на еколошке проблеме у Београду, а у перформансе укључују и публику

АМИК плесом указује на еколошке проблеме у Београду, а у перформансе укључују и публику

од Други Пишу
0 коментар

Реке које се не виде од сплавова, недостатак зелених површина, уништавање биодиверзитета и загађење воде проблеми су на које је Асоцијација модерних играча и кореографа (АМИК) из Београда, плесним перформансима, указивала суграђанима. Најављују да ће наставити да на занимљив начин на указују важност заштите животне средине.

У протеклој години АМИК је имао акцију у склопу иницијативе „Да ли разумеш или треба да ти отплешем“ на Савском кеју, где су одржали пет плесних перформанса. Како би грађани боље разумели шта су хтели да покажу, организовали су и инфо пулт са неопходним пратећим материјалом.

„Хтели смо да скренемо пажњу грађанима на еколошке проблеме које нас окружују и могу да кажем да смо врло успешни извели ту акцију, задовољни смо и одзивом грађанама и њиховом подршком на друштвеним мрежама, али и на перформансима јер су стварно били у великом броју и дошли да нас подрже“, каже Марина Максимовић из АМИК-а.

Што се тиче самих перформанса, одзив публике је био одличан, а према речима Максимовићеве, нису само посматрали, већ су и учествовали.

„Апсолутно су публика и грађани реаговали на то што смо желели да кажемо, чак смо, пошто смо имали посебан пулт који је инфо пулт, они су долазили и давали нам своје предлоге и ми смо их усвајали и на неком наредном перформансу користили то што су они рекли, тако да нам је то, да кажем и олакшало, али и значило да се толико публика укључила у ово и да је уствари прихвате“, истиче она.

Са активностима су наставили и када се иницијатива завршила. Наиме, Асоцијација модерних уметника и кореографа је идеју искористила и заједно са општином Врачар у Чубурском парку је одржан плесни перформанс.

„План нам је да и на осталим општинама спроведемо исту иницијативу. Тренутно радимо на промоцији фестивала који смо имали смо имали у марту. У питању је АМИК фестивал који се 17 година одржава традиционално. Имали смо целодневни програм, од раних јутарњих сати па до увече. У питању је био дечији фестивал где они промовишу своје таленте, било је и јуниора и сениора“, каже Максимовићева.

Уз овај фестивал имају и акцију хуманитарног карактера „Деца деци“ где прикупљају пакетиће за децу из прихватилишта и домова и носе их након фестивала у прихватилишта на територији Београда.

„Сада смо због целе ситуације са ковидом мало раније одрадили – пре новогодишње празнике, али смо само захвални свим грађанима који су учествовали у акцији и подржали нас и који нас подржавају већ година у томе“, додаје она.

Подршка коју су добили од стране пројекта “Твоје место у Србији” им много значи, поготову, како кажу, због побољшања саме организације, али и за контакте које су остварили током трајања иницијативе. Надају се да ће се из свега тога родити нека будућа сарадња на сличним пројектима.

 

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар