Почетна » КАКО ПОСТАТИ МИНИСТАРКА? Ана Брнабић пеглала криминалне афере Вучићевог кума

КАКО ПОСТАТИ МИНИСТАРКА? Ана Брнабић пеглала криминалне афере Вучићевог кума

од admin
0 коментар

Иако је Ана Брнабић, нова министарка за државну управу и локалну самоуправу, из неког разлога постала позната по етикети “прва геј министарка у Србији”, мање је познато да је она била део машинерије која је заташкала највећу криминалну аферу Вучићевог кума Николе Петровића.

Телепромптер је средином прошле године покренуо једну од највећих криминалних афера о Николи Петровићу, Вучићевом куму који управља “Електромрежама Србије”. Телепромптер је објавио транскрипт прислушкиваног разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички, тадашње директорке америчке фирме “Континентал винд Србија” која је градила ветропарк у Србији.

Удовички се пожалила Пајтићу како јој је Вучићев кум тражио рекет од два милиона евра за прикључење ветропарка на систем електромреже.

Кључну улогу у заташкавању те криминалне афере одиграла је “прва геј министарка у Србији”, Ана Брнабић.

Брнабићева је тада била на функцији директорке “Континентал винд Србија”, испоставе америчке фирме “Континентал винд партнерс” у Србији.

Уједно је имала и директан контакт са Вучићем јер је била шефица једног “деливери јунита” (систем управљања који је увео Тони Блер) у Влади Србије.

Она се у том периоду, вероватно под притиском Александра Вучића и Николе Петровића, испред фирме “Континентал винд Србија” јавности обратила са два саопштења којима је покушала да демантује наводе о корупцији и рекетирању.

Међутим, проблем је настао када је Брнабићева покушала још неколико пута да се обрати јавности како би додатно заштитила Вучићевог кума.

Матична компанија из Америке “Континентал винд партнерс” наредила је Брнабићевој да се више не оглашава у јавности поводом навода о рекеитрању, јер су два саопштења била довољна.

То се Брнабићевој није допало, па је поднела оставку у фирми, наводећи да “она и остали менаџери нису имали исту визију како се треба носити са ситуацијом. ”

Брнабићева је демантовала наводе да је Петровић ректирао фирму за коју она ради, иако бивша директорка српског огранка и супруга власника америчке фирме, Лидија Удовички, тврди супротно.

– Мислила сам да одмах треба да изађемо у јавност и објаснимо до детаља како се ствар са ЕМС одвијала. Друге колеге су имале другачији приступ, да издамо саопштења и останемо на томе. Цео неспоразум је испао око тога што су ЕМС и моја фирма различито тумачили прошли Закон о енергетици, који је био нејасан. Ми смо мислили да можемо да будемо власници далековода, а ЕМС је јасно био против. Нова законска регулатива је то појаснила и исправила, рекла је Брнабићева приликом подношења оставке.

ЛИДИЈА УДОВИЧКИ

Ни Лидија Удовички, ни америчка команија “Континентал винд партнерс” нису званично демантовали наводе о рекетирању, нити их изричито потврдили. Брнабићева се лично трудила да демантује наводе о рекетирању.

Према званичним саопштењима, јасно је да су постојале озбиљне несугласице на релацији “Континентал винд партнерс” – ЕМС.

Брнабићева заменила Удовички

Посебно је интересантно што је баш Брнабићева добила министарску фотељу у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

На том месту је заменила министарку Кори Удовички, сестру Лидије Удовички. Случајност или не?

Иначе, аферу око рекетирања покренуо је лично Александар Вучић на ТВ “Пинк”.

Телепромптер је прошле године ексклузивно објавио писмо неколико конгресмена америчком потпредседнику Џозефу Баједну у којем се истиче да Вучићев кум и његов брат рекеитрају по Србији.

КРИМИНАЛНИ ТАНДЕМ: ВУЧИЋ И КУМ

Вучић је због објављивања тог писма био разјарен, па је после повратка из Вашингтона отишао на “Пинк” да избаци сав бес из себе. Он је описао Телепромптер као “рекеташко-бандитску организацију”.

Гостујући у јутарњем програму ружичасте телевизије, Вучић је рекао је писмо конгресмена излобирала “фирма сестре једне министарке” у покушају да изрекетира државу за прикључење ветропарка на систем електромреже.

Дакле, Вучић је прво оптужио америчку фирму за рекетирање, али је Телепромптер објављивањем транскрипта прислушкиваног разговора открио да постоји и друга страна приче.

Брнабићева је одиграла кључну улогу у заташкавању рекеташке криминалне афере Вучићевог кума и сада је нагређена министарском фотељом у министарству које је водила сестра Лидије Удовички.

У сваком случају, интересантан след догађај.

Телепромптер

Можда ти се свиди

Оставите коментар