Почетна » Удружење „Клара и Роса“: Неговање културе неопходно за бољи положај независних уметника у Суботици

Удружење „Клара и Роса“: Неговање културе неопходно за бољи положај независних уметника у Суботици

од Жиг Инфо
0 коментар

Отварањем прве галерије под ведрим небом, организацијом радионица креативног предузетништва и покретањем онлајн продавнице где се могу погледати и купити дела уметника из Суботице, удружење „Клара и Роса“ наставља да оснажује културне раднике. За наредне месеце најављују нове радионице, концерте и уметнике којим настављају да буде културу овог дела Војводине.

Центар за савремену културу и уметност основало је десет уметничких удружења из Суботице, међу којима је и „Клара и Роса“. Циљ им је промоција савремене уметности и пружање подршке локалним ствараоцима и културним радницима, као и стварање простора слободе изражавања, истраживања, повезивања и размене.

Културу у Суботици желе да пробуде, а публику да привуку на разним пољима. Тренутно припремају лексикон – алманах на чијим страницама ће се наћи уметници генерације од 1970. до 2000. године. У сарадњи са Џазире фестивалом спровешће и угостити уметнике из Словеније, Томажа Грома и састав ТТТ, каже једна од иницијаторки Гордана Вуков Цигањик.

„Све наше садржаје смо превели на енглески језик, да поред српско-хрватског и мађарског језика, неко ко је са стране може прочитати о програму, уметницима, како на нашем сајту и на сајту Кларе и Росе која је иницијатор овог пројекта“, каже она.

У априлу у Суботици гостује и индијска уметница Тину Вергхис која ће одржати један необични перформанс. Наиме, она гаји пиринач у Индији, а перформанс ће бити повезан са органском храном.

„Она ће кувати и разговарати са онима који дођу и повезати читаву ту причу о здравом животу, исхрани са локалним контекстом, а она нам долази 19. априла. Средином маја, 5-6 дана гошћа ће нам бити мађарска уметница Ана Адам која ће одржати низ радионица које ће свака за себе бити, са различитим тематикама“, додаје она.

Дела суботичких уметника надохват руке

Ово удружење отворило је и Дворишну галерију, прво место под ведрим небом у Суботици где уметници могу да организују изложбе.

Поред тога, у онлајн продавници коју је Центар за савремену културу и уметност отворио на свом сајту сви који желе могу пронаћи фотографије, скулптуре, слике и цртеже уметница и ументика из Суботице.

„То је исто својеврсни производ који може бити и туристички и где намеравамо да се спојимо са туристичким сектором, јер је то у ствари презентација радова суботичких уметница и уметника и могућност да неко коме се то допада то и купи и то је један од канала самоодрживости“, истиче она.

У претходном периоду одржане су радионице креативног предузетништва које је одржала Дина Ракин. Радионицама су, како кажу, наставили са изградњом заједнице коју су започели пре две године.

Освајање нове публике

Удружење „Клара и Роса“ жели да културом мења друштво набоље и покрене грађане у том граду. Вуков Цигањик истиче да све што раде је поприлично ново за Суботицу и истиче да треба уложити додатан напор у развој публике.

„Ми смо једине у граду које осмишљавамо, планирамо, радимо то ослањајући се потпуно само на то и на задатке нашег удружења. То је 100% наш посао. Не видим да је Суботица као средина препознала у ширем смислу нас… Имамо ми ту неку публику која постоји и која препознаје наше програме, али оно што смо зацртали још нисмо достигли. Чини ми се да је наш рад препознат у региону, више у земљи у Београду, Нишу, него у самој локалној заједници где радимо“, додаје она.

Са друге стране, задовољне су слушаношћу њиховог онлајн радија „Плац“: „На локалу не комуницирамо баш са великим бројем, јер немамо фреквенцију, али је интересантно да имамо сараднике из различитих крајева Европе“, додаје Вуков Цигањик.

Пројекат „Твоје место у Србији“ за удружење „Клара и Роса“ значио је, кажу, доста у протеклих пар година. Кроз читав програм су стекле сараднике и партнере и некога од кога могу да уче и ко им је подршка на њиховом путу.

Уз помоћ пројекта успели су да покрену радио „Плац“ и садржаје који се континуирано праве, фокус групе са грађанима, младима и културним радницима, као и отварање Дворишне галерије. Такође, кроз подршку су успели да обуче већи број људи који су заинтересованих за радио и креирање радио садржаја.

Из овог Центра истичу да су на почетку и да има простора за развој, те ће свој канал комуникације, наставити да развијају и надају се да ће сви то временом и препознати. У дугорочном плану удружења “Клара и Роса” је рад на оснивању независног културног центра који ће помоћи културним радницима, али и уметницима у овом граду.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар