Почетна » Млади у Брусу незадовољни својим положајем, траже боље место за живот

Млади у Брусу незадовољни својим положајем, траже боље место за живот

од admin
0 коментар

 

Како каже координаторка за медије и комуникације овог центра, Јасна Ракићевић, није их омела пандемија, већ су пронашли најбољи начин како да допру до младих.

 

“Услед ситуације изазване пандемијом коронавируса прилагодили смо се дигиталној форми, тако да смо имали Фејсбук укључења са представницима Канцеларије за младе, представницима нове генерације младих предузетника и представницима средњих школа који имају намеру да упишу факултет, како би нам рекли своје разлоге за одлазак”, додаје Ракићевићева.

Снимили су и пет аудио емисија са различитим саговорницима из општине Брус који су, свако на свој начин, објаснили проблем одласка младих из Бруса и проблем њиховог запошљавања.

 “Саговорник у првој емисији био је млади пољопривредник, момак са села надомак Копаоника који нам је објаснио зашто је остао да живи у Брусу, показао начин свог живота и послао поруку да млади могу да се баве и пољопривредом у општини Брус, ако су довољно упорни, ако желе да улажу у себе, у своје земљиштве и своју пољопривредну производњу”, истиче она.

 У другој емисији свој глас дале су младе незапослене мајке Бруса које су из своје перспективе говориле како изгледа бити родитељ у малој средини и указале далокална самоуправа треба да обрати већу пажњу на њих.

 Једну од емисија посветили су и очивању традиције и развоју туризма у свом крају.

“Већина грађана сматра то недовољно искоришћеним ресурсом у општини. Саговорници су нам били туристички посланици и власници ресторана надомак Бруса. Говорили су нам о изазовима о којима се суочавају, поготово сада у овом тренутку када је туризам на неком својеврсном измаку, али су опет дали наду да и тиме људи могу да се баве”, каже Ракићевићева.

Мишљење представника локалне самоуправе је важно када је у питању одлазак младих из Бруса, каже Ракичевићева. “Причали смо о могућностима за отварање нових радних места и њихово запошљавање, шта би могло да се промени, на који начин, институционално и правно, тако да су они на овај начин приближили делатност младима из Бруса”, каже Ракићевићева.

 

Млади су изнели проблеме, али и решења како би се унапредила општина Брус, и тиме спречио њихов одлазак. “Они су понудили решења за културна дешавања у граду, као и како их унапредити. Причали смо и о интевизирању спортских садржаја, али и по питању туризма, јер многи средњошколци сада завршавају средњу школу, и желе тиме да се баве”, истиче Ракићевићева.

Једна од чланица Омладинског центра Брус је Даница Обрадовић која каже да је њена улога у центру да побољша активизам младих у овој општини.

“Ми млади, пре свега, желимо да дајемо идеје, доприносе, мишљења и сугестије, и да их касније реализујемо кроз неки пројекат, како би грађанима предоточили своје проблеме”, каже Обрадовићева и додаје да је положај младих у Брусу негативан, јер доста младих одлази, јер како каже, тамо негде је боље.

Она додаје да је у активностима завршне акције учестовала од самог почетка. “Имали смо акцију у парку града где смо грађанима делили заставице и објаснили људима чиме се бавимо и за шта се залажемо, али и том приликом преставили грађанима чиме нису задовољни млади у Брусу”, каже Обрадовићева.

У акцији је учествовао и гимназијалац Алекса Павличевић, који је, како каже, ушао са циљем да стекне искуство како би успео да нешто уради за своју локалну заједницу. “Као волонтер сам разговарао са својим вршњацима где сам прикупљао информације које би ми они рекли и то износио у Омладинском центру. Код њих је изражено незадовољство, углавом недостатком радних места након завршетка средње школе и факултета, да Брус као место није адекватно за покретање сопствених бизниса”, каже Павличевић.

Омладински центар Брус постоји већ седам година и пре свега је удружење које се бави развојем друшвене свести и креативним унапређивањем младих људи. У Брусу, то је свејеврсно стециште младих људи који желе да на овај начин пренесу своје идеје, дају предлоге за развој локалне заједнице и укључе се у савремене токове и креирају локалне акције, едукују своје вршњаке.

За седам година спровели су неколико пројеката везаних за друшвени активизам, за родну равноправност, вршњачку едукацију, пројекте у области писања пројеката, како би касније конкурисали на неким националним или страним фондовима.

Фото: 1-3 МРЦН
4-9 Омладински центар Брус

“Удружење сарађује и са Етно групом Брус, певачким ансаблом, који се труди да у сваком тренутку изађе у сусрет самом удружењу на тај начин што ће волонтери из Етно групе Брус допринети томе да сви заједно градимо причу у Брусу који има задатак и за очување локалне заједнице и заснивање неких нових облика израза и стваралаштва”, каже Ракићевићева.

Завршна акција одржана је у градском парку где су грађане упознали са проблемима са којима се суочавају млади у овој општини. Из удружења кажу да ће радити додатно на платформи Омладинског центра како би њихов сајт постао главно средство информисања младих у Брусу.
Ову и остале активистичке приче можете пронаћи на сајту промени.рс.

 

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар