Почетна » Црвени Возарев крст – грешка или фаза у радовима?

Црвени Возарев крст – грешка или фаза у радовима?

од admin
0 коментар

У Заводу за заштиту споменика културе Београда истичу за портал Данаса да је то што је Возарев крст, на Врачару, неколико дана био црвене боје била само једна од фаза рестаурирања споменика и да је у међувремену „добијени црвени филм уклоњен“.

Првобитно је данас на питање наших новинара зашто је Возарев крст прекречен у црвену боју, из Завода за заштиту споменика културе града Београда речено да је у питању грешка извођача и да је у току скидање фарбе која је претходно нанета. Том приликом су истакли и да не знају како је до те грешке дошло као и да је то фарба за бетон која се лако може скинути. Ипак, убрзо су из Завода демантовали ову незваничну изјаву дату порталу Данаса, а и извођач радова, фирма КОТО д.о.о. из Београда, која је поред реконструкције Возаревог крста надлежна за обнову још 13 споменика на београдској територији, наводи да грешке у обнови овог споменика није било већ да је у питању фаза рада.

До изјаве из те фирме нисмо дошли јер су рекли да не желе да разговарају са новинарима без званичног саопштења Завода. У саопштењу те установе наводе да је фарбање у црвену боју био само један од поступака рестаурације и да споменик неће такав остати.

„Како је постојећа облога од вештачког камена у претходном периоду више пута сегментно обнављана, изузев планираних радова на санацији тренутних оштећења, извршена је и консолидација свих површина, наношењем консолидујућег средства премазивањем. Примењени поступак је произвео ефекат црвеног обојења на спољним површинама. Добијени црвени филм је пескирањем уклоњен, а облога од вештачког камена је консолидована. По завршном прању и чишћењу, по свим површинама споменика ће бити нанета хидрофобна и асептичка заштита“, наводи се у саопштењу.

Репортерка портала Данас.рс усликала је поподне споменик након што је са њега уклоњена црвена фарба

           

Изведени радови су мањег обима, истичу, и у сврхе заустављања пропадања споменика. Како додају, у наредном периоду се планира извођење опсежних радова на консолидацији и рестаурацији овог споменика.

Фирма КОТО д.о.о. је у септембру ове године изабрана на конкурсу Завода за радове на хитним интервенцијама на јавним споменицима а критеријум по коме је изабрана јесте најнижа понуђена цена. У уговору који је између њих потписан, а који је доступан јавности, наводи се да ће се за потребе санације градских споменика културе фирми КОТО уплатити 1.742.000 динара.

У техничкој документацији која је доступна јавности београдског Завод за заштиту споменика културе, фирма КОТО д.о.о. обавезује се да Возарев крст, који се иначе сматра првим јавним споменик културе у главном граду, очисти, санира и заштити, а то подразумева четири фазе. Чишћење које се врши неагресивним средствима, како не би дошло до деградације камена, чишћење графита са камених површина споменика, где се истиче да се „мора водити рачуна да не дође до оштећења третираних камених површина“.

Трећа фаза јесте фаза санације свих оштећених површина од вештачког камена, коју треба извршити у складу са хемијским и физичким својствима постојећег вештачког црвенкастог камена, од кога је споменик и изграђен, док би четврту, завршну, фазу чинило наношење хидрофобне и асептичке заштите по целокупној површини споменика.

КОТО д.о.о извођач реконструкције на споменику Јовану Цвијићу, Чукур чесми, скулптури Обалски радник…

У уговору који је објављен на интернету, ова фирма се за суму од 1.742.000 динара, поред обнове Возаревог крста, обавезује да изврши и рестаурацију 13 споменика на територији више градских општина и то на: споменику Јовану Цвијићу, Чукур и Пашиној чесми, скулптурама Обалску радник, Позив на устанак и Жена која клечи, споменику Иви Андрићу као и Браниславу Нушићу, надгробном споменику са старог гробља на Ташмајдану, споменику Вуку Караџићу, Ћирилу и Методију, Степи Степановићу и Великој спомен чесми у Реснику.

Јована Томић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар