Почетна » СРЦЕ ЗА ДЕЦУ Помозимо деци миграната: Мала „принцеза“ из Сирије босонога трчи по парку у Београду

СРЦЕ ЗА ДЕЦУ Помозимо деци миграната: Мала „принцеза“ из Сирије босонога трчи по парку у Београду

од admin
0 коментар

Мала Јасминша нас је на први поглед освојила својим крупним црним очима. Једногодишња девојчица избегла је из Сирије, а на свету су јој остали само тата и мама. Она нема ни дом, ни двориште где заслужује да безбрижно проводи своје детињство. Има само љубав и тугу родитеља.

Уместо да се у парку игра, ова малена Сиријка борави у парку код Аутобуске станице у Београду, чекајући јутро када ће се упутити у неко боље сутра.

– Парк нам је двориште, шатор дом, а наше руке су јој кревет. Од Турске до Србије путовали смо седам дана и на том путу опет изгубили све. Торбе са гардеробом и покојом играчком завршиле су у мору. Срећом смо стигли живи на обалу и све што имамо је Јасминша у наручју и ово што смо обукли – каже девојчицина мама Илхам (26), која је са мужем побегла од ужаса рата у Сирији.

Маму и тату једногошиње девојчице боли то што су све ствари њихове ћерке нестале у мору

Спас сада траже у западним европским земљама. Већини миграната крајња дестинација је Немачка, а на том путу многи пролазе страхоте које парају срца и остављају празнину у души.

Мала „принцеза“ је пала трчећи босонога и повредила носић

– Не знам шта осећам. Срећна сам што смо побегли и обезбедили себи да се и сутра пробудимо. На земљи смо, у шатору, али смо живи. Ово што видите на нама је све што од гардеробе имамо, и мени то не смета. Највише ме боли што смо остали без торбе са Јасминшиним стварима. Она је моја принцеза која је остала без ципелица – са горким и гласом пуним јада говори Ихлам, док показује на Јасминшу која трчкара у београдском парку. Босих стопала, у шортсу и мајици.

Лагано и неадекватно је обучена за све ниже температуре које долазе, јер њени родитељи, којима је она све на свету, једноставно немају шта да јој обуку.

Мајчино срце због тога брине, али Илхам каже да је, на срећу, девојчица здрава.

Јасминша више нема ни ципелица, ни гардеробе, ни играчака, све је нестало пред ужасом рата

– Утопљавамо је нашим стварима а имамо и ћебад па је добро умотамо ноћу. Јуче је трчала по парку, у игрању се саплела и пала. Лекари су нам помогли. Лице јој је изгребано али она је добро – каже нам Илхам.

У татином наручју: „Она је моја принцеза која је остала без ципелица“

У парку код Аутобуске станице све је више мајки са малом децом, а јуче су црне и крупне очи мале Јасминше постављале бројна питања која заслужују одговор.

Помоћ за децу миграната прикупљамо у редакцији „Блица“

Блиц фондација „Срце за децу“ позива све људе добре воље да заједно прикупимо неопходне стари за децу миграната.
Мигрантима и њиховој деци је потребно мало да бисмо им улепшали дан и олакшали живот. Одећа и обућа за хладне дане, вода, сокови, основна средства за хигијену, понека играчка или бојанка, то ће им помоћи да се за пар дана, колико се задржавају у Београду, опораве и осете сигурније.
Уколико желите да помогнете деци миграната Вашу помоћ можете доставити сваког радног дана, од 9 до 17 сати, у редакцију Блица (Жоржа Клемансоа 19, Београд). Ми ћемо им ту помоћ однети.

Дијана Радисављевић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар