Почетна Локалне вестиБеоград Страни туристи: Плашили нас да је Београд опасан град!

Страни туристи: Плашили нас да је Београд опасан град!

од admin
0 коментар

Гости из целог света и даље са многобројним предрасудама долазе у српску престоницу. Канађани и Турци дошли у страху, а одлазе одушевљени, са жељом да опет дођу

БЕОГРАД није безбедан град, тамо ће ваши животи бити у опасности. Са тим упозорењем бојажљиво су нас испратили породица и пријатељи, кад смо се упутили у вашу престоницу. Ми, међутим, немамо уопште тај осећај. Напротив, осећамо се потпуно сигурно, никада безбедније, са осмехом на лицу поручују Ребека и Шај, млади брачни пар из Канаде, док се укрцавају у отворени туристички аутобус за разгледање Београда.

После вишечасовног лета са крајњег севера своје земље, у Србији их је, кажу, дочекала изразито висока температура ваздуха, али и насмејана лица љубазних домаћина на сваком кораку.

– Осим врућине, овде је све перфектно. За два дана сами смо обишли шири центар града, обале река, паркове и нигде нисмо имали никаквих проблема. Београд није тако сив и мрачан, као што га представљају – закључују Канађани, који са нестрпљењем ишчекују обилазак музеја „25. мај“ и причу водича о доживотном председнику Титу.

Посетиоци из Турске дошли су са сличним предрасудама о главном граду Србије. Причају да су многи путовање доживљавали као егзибицију, улазак у забрањену земљу и у почетку крили своје порекло. Ипак, сви који су једном осетили дух Београда, враћају му се изнова.

– Овде сам други пут, али сад сам довео и девојку и њену сестру јер прошле године нису смеле да крену са мном – прича Алихан Равуз, који је стигао из Анкаре. – Сви смо мислили да овде нисмо добродошли због ратовања наших земаља. Сада се само насмејем тој причи. Срби су веома гостопримљиви, град је чист и лепо уређен и има много тога да понуди. Мој највећи утисак је Кнез Михаилова улица, њоме се стално одушевљавам.

Улични свирачи, старе фасаде, ушће Саве у Дунав, приче о Калемегдану, музејима, Храму Светог Саве и Саборној цркви, кафанске легенде и назобилазни шарм Скадарлије само су део понуде, која свакодневно осваја стотине страних туриста у Београду. Приче о „дивљем“ народу, непријатним домаћинима, угроженој безбедности, сивом социјалистичком духу српске престонице бивају обасјане новом светлошћу већ са првом добродошлицом. А српски домаћини знају како…

– Сливовица конектинг пипл – у паузи поручује чешки туриста, док фотографише зграду Народне скупштине.

ВИ СТЕ ЉУБАЗАН И НАСМЕЈАН НАРОД

ТУРИСТИЧКА тура отвореним аутобусом обавезно застане и крај најстарије кафане у Београду, која носи назив „?“.

– Туристи воле да чују ко је од боема седео за тим столовима и каква легенда се скрива иза њених зидова – тврди Милена Ораовчић, туристички водич. – Обавезно сврате, па после доброг провода поново дођу код нас уз реченицу: „Ми смо схватили да сте ви заправо љубазан и насмејан народ“.

ДЕСЕТ ОДСТО ВИШЕ ГОСТИЈУ У 2015.

У ПРВИХ пет месеци 2015. године Београд је посетило око 10 одсто више гостију него лане, док је број ноћења у српској престоници повећан за 12 одсто.

Највећи број гостију дошао је из Хрватске, а затим су следиле Словенија, Грчка, Турска, Немачка, БиХ, Бугарска, Црна Гора, Италија, Македонија, Русија… Током летње сезоне очекују се и туристи из удаљенијих земаља…

К. Малешевић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар