Почетна » Због демонтаже Победника, Горњи град Београдске тврђаве затворен за посетиоце

Због демонтаже Победника, Горњи град Београдске тврђаве затворен за посетиоце

од admin
0 коментар

 

Скидање скулптуре са стуба-постамента, почеће у 11 часова, да би Победник био однет на рестаурацију у атељеу вајара Зорана Кузмановића. Пренос демонтације споменика биће на страници Завода за заштиту споменика културе Београда на Фејсбуку.

Грађани ће скулптуру која је иначе на стубу високом 14 метара, први пут изблиза моћи да виде од 13 до 15 сати на „Цариградском друму“, стази којом се у Парк Калемегдан улази из Узун Миркове улице.

Споменик Победнику, бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, 1928. године је постављен на Горњем граду Београдске тврђаве поводом десетогодишњице пробоја Солунског фронта пред крај Првог светског рата. Рад је вајара Ивана Мештровића, а постамент ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

Првобитно је то требало да буде споменик победи над Отоманским царством у Првом балканском рату 1912. године и да буде на врху фонтане у центру Београда, на Теразијама. Од тога се одустало јер је Победник наг, те је годинама после Првог светског рата одлучено да се постави што даље од насеља, на Калемегдан, на висок, дорски стуб, и да се лицем окрене од града. Проглашен је културним добром 1992. године.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар