Почетна » ЗАРАЗАН ВИРУС ХАРА ВРТИЋИМА И ШКОЛАМА Због брзине ширења добио назив „Ферари вирус“!

ЗАРАЗАН ВИРУС ХАРА ВРТИЋИМА И ШКОЛАМА Због брзине ширења добио назив „Ферари вирус“!

од admin
0 коментар

Узрок стомачних тегоба које су претходних дана захватиле предшколце из три вртића, као и школарце са општине Чукарица јесте норовирус, који се због брзине ширења назива и „Фераријем међу вирусима“.

Насупрот нагађањима да је повраћање и високу телесну температуру код нешто више од 150 малишана претходне недеље изазвало тровање храном, утврђено је да је реч о вирусу, каже епидемиолог Биљана Беговић Вуксановић.

– Резултати столице показали су да је у питању норовирус, који се лечи пробиотицима и рехидратацијом. Он се излучује путем столице и данима након што дете делује здраво, тако да је хигијена јако битна како до заразе не би дошло – објашњава Беговић Вуксановић.

Како каже начелница педијатрије Дома здравља „Др Симо Милошевић“ на Чукарици др Вера Вујовић, ситуација је под контролом и данас се јавило неупоредиво мање деце него у петак.

Медицинска сестра ПУ Чукарица Олгица Субашић истиче да је већина деце која је била одсутна у петак данас поново у вртићу.

– Реч је о мирној епидемиолошкој ситуацији коју пратимо, а хигијена је подигнута на виши ниво. Надгледамо стање у свим вртићима, а насупрот свега 70 малишана, колико их је дошло у петак, јуче је у вртићу „Плава птица“ било њих 110 – објашњава она.

НАПАДА ВРТИЋЕ, БОЛНИЦЕ, ДОМОВЕ

Норовирус је у свету познат и као „зимско повраћање“ јер се јавља од новембра до маја. Најчешће циркулише у вртићима, болницама, старачким домовима, на крузерима, а забележена је и његова појава током рекреативних настава на Златибору током 2011. и 2012. године.

Милица Рашић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар