Почетна Локалне вестиБеоград Социјалну помоћ тражи све више Београђана

Социјалну помоћ тражи све више Београђана

од admin
0 коментар

Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад: На званичној евиденцији се налази око 100.000 људи. Стабилизовали смо систем и помоћ се редовно исплаћује

Подршку државе у савладавању различитих животних препрека тражи све више Београђана, али је систем социјалне заштите у главном граду стабилан и има капацитете да подржи све којима је то потребно. Дуговања према корисницима и чекање на исплату новчане помоћи су прошлост, истиче за „Вечерње новости“ Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад (ГЦСР).

Да ли Центар има капацитет да прати све већи раст броја материјално угрожених грађана?

– Центар у Београду је рука подршке за близу 100.000 Београђана којима је потребна помоћ и подршка државе, како би превазишли животне препреке. Пре десет година имали смо 27.000 корисника мање него данас. Како број запослених не прати тај раст, трудимо се да кроз едукације и уз стечено искуство превазиђемо недостатак запослених, а да истовремено корисници не трпе.

* Која врста помоћи је најзаступљенија?

– Трећина корисника су примаоци новчане социјалне помоћи. На евиденцији се налази 8.582 материјално необезбеђене породице. Оне најугроженије имају право на бесплатан оброк, субвенције на комуналне услуге, електричну енергију…

Да ли корисници помоћи могу да рачунају на редовну исплату?

– Највећи проблем са којим сам се сусрео када сам дошао на чело Центра за социјални рад био је, управо, дуг према корисницима једнократне новчане помоћи, који је у једном моменту износио чак 155 милиона динара. Град Београд је обезбедио средства и омогућио да исплата буде редовна. У 2015. ушли смо са стабилизованим системом и помоћ се редовно исплаћује. Очекујемо да тако буде и у 2016.

* Протеклих месеци кроз престоницу је прошао велики број избеглица и миграната. Каква је била улога ГЦСР?

– Запослени су оспособљени да процене потребе азиланата и препознају постојање сумње на трговину људима. За њих су предвиђени привремени смештајни капацитети на више тачака дуж путева којима се крећу. Одговор на мигрантску кризу је прави пример одговорне социјалне политике јер је показала јединство, заједнички приступ и одговорност свих градских служби.

СВИ ПРОТИВ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

* Да ли су и у којој мери основане критике да социјални радници не реагују благовремено на случајеве породичног насиља?

– Грађани треба да знају да су у обавези да пријаве сваку сумњу о постојању насиља и да Центар може да реагује само уколико постоји пријава грађана, или других институција. Нулта толеранција према насиљу захтева ангажман свих нас.

НАЈВРЕДНИЈИМА ЧАК И – ПОСАО* Докле се стигло са реализацијом пројекта радне активације корисника новчане социјалне помоћи? – Ради се на обезбеђивању услова за њихов ангажман. У Младеновцу један број грађана је већ почео да ради на пословима уличне хигијене. Од око 2.000 одабрани су они који су показали вољу да раде. Оним највреднијим пружена је могућност сталног запослења.

М. Љ. ПОПОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар