Почетна Локалне вестиГроцка Црни Церак и црнила Гроцке на 55. свечаностима

Црни Церак и црнила Гроцке на 55. свечаностима

Ко су момци из ове групе и како су изабрани

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Церак је лепо, релативно ново београдско насеље, у северозападном делу Београда, грађено седамдесетих година прошлог века, са претежно породичним кућама и улицама идиличног назива – улица липа, улица бреза, улица.

А у тој идили, родио се и музички састав савременог правца – оно више реп, него музика, „Црни Церак“, у којој три момка одрасла на Цераку, Реља, Ђорђе и Миљан, говоре и о нечем другом – о одрастању на Цераку и не само Цераку! А свашта су ти момци преживели – било је ту и дроге и затвора… и рада по градилиштима да се заради која пара, један од њих је чак радио као брокер – и све се то напустило, јер група је стекла огромну популарност, са „милионским прегледима“ што је главно мерило за ту врсту делатности.

Критичари их описују као „локалну треп екипу“, чији су битови и риме почели да се слушају преко телефона по градским ћошковима, потом широм најпопуларнијих клубова у Србији и дијаспори, да би данас њихови хитови на Јутјубу имали милионске предгледе.

У жижи јавности су и после снимања спота са Кристијаном Голубовићем у једној основној школи у Београду.

Певају о мрачној страни улице, дрогама, диловању, полицији, немаштини… Многе од тих ствари су, судећи по песмама, преживели и сами.

„Ми јато гаврана, расли кô у Ранама“, један је од стихова из њихове песме који иде у прилог томе.
Ко су чланови групе?

Фронтмен састава Реља Деспотовић Секси рођен је 16. априла 1997. године, а музиком је почео да се бави 2017. године када је снимио прву песму под називом “Реџи мећава 2017”. После тога је почео да снима песме и са својим другом Оурмонејем.

Овај младић, по сопственом признању, има бурну прошлост. За медије је открио да је са 19 година први пут завршио у затвору. Наиме, на једном фестивалу код њега је полиција пронашла недозвољене супстанце. После тога је требало да одради друштвено користан рад, али је уместо тога одлучио да ипак оде у затвор јер му није било по вољи да одрађује 200 сати друштвено корисног рада.

Реља је за медије открио и другу страну приче о свом животу – да му није било лако пре него што је стекао популарност и да је радио по градилиштима и хотелима, кафићима…

За остале чланове бенда нема пуно медијски објављених података, али се за Ђорђа Бибићу Бибу писало да је поред реповања на клупама у крају, радио као брокер у америчкој компанији.

За Миљана Рогошића Оурмонеја, зна се да је рођен 22. септембра 2003. године и да је почео да се бави музиком када је први пут чуо да је Реља Деспотовић снимио своју прву песму.

То га је, како су пренели медији, инспирисало да и он сними своју прву песму.

Јутјуб прегледи били су пресудни да организатори  одлуче да Црни Церак наступа на 55. Грочанским свечаностима. Како кажу наши извори, ко је у питању нису ни знали. Званичници из ГО Гроцка на питање Жиг инфа постављеног још пре четири дана „на који начин се одлучило да Црни Церак буде међу групом извођача на 55 Грочанским свечаностима, односно да ли је уопште разматрано, након недавних трагедија, да је ова група примерена за овакву манифестацију?“, нису доставили одговор.

Фронтмен групе Црни Церак је у интервјуу за Данас рекао да њихови стихови у 90 одсто случајева описују како стварно изгледа одрастање на Цераку.

„Али није то само Церак. Мислим да је врло слично у било ком другом крају у Београду, или уопште у Србији. Чак мислим да је у провинцијама много тежа ситуација. Имао сам прилику да и тамо проведем време са људима. Младима је стварно тешко. Имаш ситуацију где деца од 14 – 15 година имају начин да зараде и више пара него њихови родитељи и то је можда и највећи проблем. Те плате родитеља, које нас терају на све то“, рекао је.

Поручио је и да клинци треба да се угледају на оно што су чланови групе сада, а не на оно што су били.

Управо у тој поруци и лежи поента свега, јер, није група Црни Церак одговорна за сва страдања у Србији, као ни за то што учествују на 55. Грочанским свечаностима. Деца су плод који расте на земљишту припремљеном од одраслих.

 

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар