Почетна » ИМА НАЧИНА !Ево како ће мештани Заклопаче и остали наплатити штету изазвану рупама на путу!

ИМА НАЧИНА !Ево како ће мештани Заклопаче и остали наплатити штету изазвану рупама на путу!

од admin
0 коментар

Путару имају пуне руке посла откако су почели радови на изградњи нове наплатне станице у Врчину. Али не само на овом градилишту, већ и у улицама грочанских насеља, које су почеле да попуштају под теретом камиона и шлепера.

Подсетимо се, од како су почели радови на изградњи наплатне рампе у Врчину, теретњаци које користе извођачи радова на наплатној рампи, саобраћају локалним путевима чија конструција није предвиђена за ту намену, те су се отворила велика оштећења на коловозу.

Житељи насеља Заклопача у Гроцкој и до сада су били незадовољни локалним путем. Највише због његове ширине, али и што није обнављан годинама, а сада се жале и да је пут потпуно уништен. Да су заиста путеви уништени, недавно су и потврдили из ГО Гроцка када су упутили протесну ноту надлежнима због ситуације у коју су се нашли мештани Заклопаче.

Међутим, иако су ударне рупе на путевима широм ГО Гроцка, па и Србије, су ноћна мора возача наплата штете због истих могућа је итекако могућа. Потребно је само мало труда!

Наиме, према удружењу „Јустиција“ наплата штете за оштећења настала на оваквим путевима је итекако могућа.

Како наводе из  „Јустиције“, уколико дође до оштећења, прво питање које вам се наметне јесте, да ли ћете штету платити из свог џепа, или ћете наплатити од осигурања, или од надлежног предузећа. На жалост, већина осигурања не покрива овакву врсту штете. Али је наплата од ЈКП које је надлежно за пут на коме се десила незгода, могућа.

Да би поступак наплате био остварив и без компликација, из „Јустиције“ предлажу следеће поступке:

У тренутку када вам се деси незгода, најпре позовите саобраћајну полицију. Њихов службеник сачиниће званични записник са вашом изјавом и изјавом евентуалних сведока, као и фотографисати оштећење на возилу и на коловозу. Записник се може преузети након неколико дана, некада и дуже, и подизање захтева се наплаћује.

Уколико саобраћајна полиција није у могућности да изађе на терен и изврши увиђај, потребно је да сами фотографишете оштећење на коловозу и на аутомобилу, што више снимака из различитих углова, као и да обезбедите минимум два сведока незгоде.

Након тога, потребно је да одете до ваше осигуравајуће куће, са записником, и тражите процену штете. Ова услуга се у већини осигуравајућих кућа наплаћује и подразумева комплетан преглед возила и утврђивање и евентуалних оштећења која нису видљива.

Са записником саобраћајне полиције и документом о процењеној штети, као и свим осталим доказима, уколико их имате, обратићете се надлежном предузећу за одржавање путева. Поред наведене документације (записника полиције, процене штете, фотокопије возачке и саобраћајне дозволе) потребно је предати и захтев власника возила за накнаду штете. У овом захтеву, потребно је навести чињенично стање, шта се догодило и на који начин, да се наведе да ли је штета санирана и ако јесте да се приложе рачуни. Приложићете и рачуне о плаћеним таксама.

Уколико, власник возила нема везе са целим догађајем (нпр. није он возио, није платио поправку штете, неће да се бави том процедуром и сл) цео поступак се може пренети на треће лице.

И поред тога што је процедура за наплату штете од Предузећа за путеве спора, понекад и пар месеци чекања, ипак је достижна и вреди уложеног труда.

Уколико се возач жали ЈКП надлежном за одржавање путева, а његов одштетни захтев буде одбијен, постоји могућност и да све заврши на суду путем тужбе.

По Закону о безбедности саобраћаја на путевима, управљач пута (онај у чијој је надлежности одржавање пута), као привредни субјект, може бити кажњен казном од 100.000 до 800.000 динара, а предвиђена је и казна за одговорно лице од 6.000 до 50.000 динара, наводе из Јустиције.

ШТА ЈЕ ЈУСТИЦИЈА

Група правних и стручњака у другим областима, окупљена у компанији Јустиција системи покренула је пионирски подухват, чији је циљ да појединцу и предузећима пружи правну помоћ сваки пут када су њихова права угрожена, од државе, фирме, адвоката, чиновника или другог појединца. Пројекат Јустиција је ефикасан, кредибилан, а финансијски прихватљив систем, који олакшава процес пружања правне помоћи и обезбеђује сигурност и поверење у правне заступнике. На конференцији ћемо представити и истраживање агенције Partner Research Solutions о односу грађана према правној сигурности и адвокатским услугама у Републици Србији. Број телефона кол центра је 011 2322 459 који је за грађане отворен сваког радног дана од 9-17 часова.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five × 1 =