Почетна » Мање пара у грочанској каси, и опет обећања за Ритопек

Мање пара у грочанској каси, и опет обећања за Ритопек

од admin
0 коментар

 Ипак, како истичу надлежни, одустајања од најважнијих пројеката неће бити и трудиће се да улажу у све области подједнако. Приоритети у реализацији биће одржавање социјалног и материјалног стања грађана, али ће се инсистирати и на реализацији инвестиција које ће се финансирати из других нивоа власти. Пре свега завршетак изградње гробља у Калуђерици и Дома здравља у Винчи, али и водоводне мреже у Ритопеку. Привођење крају радова на обнови биоскопске сале у центру чаршије. Као и расписивање тендера за каналисање у Калуђерици, пишу Новости.

Историја обећања

Обећавано је мештанима Ритопека деценијама уназад да ће добити жељно очекивани водовод. У пар наврата је изградња водовода започета, али ово место ни дан данас нема пијаћу воду, нити изграђену водоводну инфраструктуру. Највише обећања да ће ово грочанско место добити воду стизала су у претходних 8. година од када је на власти коалиција окупљена око Српске напредне странке. 

Пред Републичке изборе 2014. године незадовољни мештани Ритопека аутомобилима и тракторима држали  су депонију у Винчи под опсадом почетком марта те године. На том протесту, директор”Водовода” Светозар Веселиновић и тадашњи председник општине Зоран Марков обратили су се мештанима који су протестовали и обећали да ће водоводна мрежа почети да се гради за три дана. Она ће бити прикључена на мрежу у Винчи. Изградња водовода је заиста била започета а Ритопечани су се изборили и за чак пет цистерни са пијаћом водом, којима ће бити снабдевани док се изградња не заврши. Потписан је и протокол о сарадњи Градске општине Гроцка и Београдског водовода, у циљу изградње водовода у насељу Ритопек. Овим протоколом се гарантовало обезбеђивање 5 цистерни дневно , које ће бити обезбеђене од странке ЈП „Београдски водовод и канализација“ и ЈКП „Градска чистоћа“.  Градска општина Гроцка била је у обавези  да обезбеди потребну логистику, а што се тиче прикључења појединих целина, вршила би се сукцесивно по завршетку појединих фаза, по важећем ценовнику београдског водовода.

Обећање, као и протокол трајао је врло кратко. Већ  у мају месецу исте године, када су Србију погодиле катастрофалне поплаве, број цистерни са пијаћом водом је смањен. Затим је и изградња водовода престала. Ритопечани су у септембру прошле године поново хтели да протестују због престанка изградње водовода, али их је у томе спречио локални одборник СНС-а Зоран Танасијевић убеђујући мештане Ритопека да ће колико сутра почети градња водовода.

Прво обећање за изградњу водовода дато је још 2014. године када је владајућа коалиција окупљена око СНС-а у Гроцка, након протеста мештана обећала да ће већ крајем исте  године, воду добити прве куће. Успут им је обећано да ће, док се не изгради водовод, добијати по пет цистерни пијаће воде дневно.

Исте те године ГО Гроцка добија новог председника који поново даје обећања Ритопечанима. Тако је 27.09.2014. делегација београдског водовода обишла  насеље Ритопек. Њих је дочекао тадашњи председник општине Гроцка Стефан Дилберовић заједно са својим сарадницима. Тада је изјављено да ће прве куће у Ритопеку добити воду већ крајем децембра 2014. године. Тадашњи председник Општине Стефан Дилберовић рекао је да обећање да ће Ритопечани добити водовод после више деценија мора бити испуњено.

У фебруару 2016. године, по ко зна који пут, у згради општине Гроцка одржан је састанак поводом наставка радова на изградњи водоводне мреже у Ритопеку.

Састанку су присуствовали  председник градске општине Гроцка Стефан Дилберовић, Зоран Радивојевић, директор сектора за развој и пројектовање, у оквиру ЈКП“Београдски водовод и канализација“,  Драган Веснић и Горица Терзић Родић , из сектора за програм и припрему , у оквиру Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу ,  Биљана Губеринић ,начелник одељење за грађевинско-урбанистичке и комунално-стамбене послове градске општине Гроцка, Ружа Мркић, директорка Дирекције за изградњу Гроцка, одборник Скупштине општине Гроцка Зоран Танасијевић из Ритопека и још два представника  грађана из овог насеља .

Тада је поново председник градске општине Гроцка Стефан Дилберовић истакао је да је незадовољство грађана Ритопека оправдано , али да ће се радови на изградњи водоводне мреже наставити . На том састанку је наведено да је новац за изградњу водовода у Ритопеку 2015. године отишао на другу страну, јер ГО Гроцка није решила имовинско-правне послове. Истакнуто је и да тренутно највећи проблем јесто то што План генералне регулације још увек није усвојен, али ће бити на јавном увиду у марту те године и након усвајања плана наставиће се радови на изградњи водоводне мреже у Ритопеку.

31. октобра 2016. године обећање да ће Ритопек добити воду дају тадашњи председник Гроцке Драгољуб Симоновић и садашњи заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је тада подсетио да се у општини Гроцка, код насеља Лештане, ради водовод у делу где се гради „Икеа”. Такође се, како је навео, ради водовод за Калуђерицу од 1.700 метара водоводне мреже, у који је уложено преко 120 милиона динара.

– Битно је истаћи да је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда одобрила тендер за израду нова четири километра водовода, којим ће се спојити резервоар у Калуђерици са регионалним водоводом Макиш–Младеновац, чиме ће се обезбедити увођење секундарне мреже у насељима Лештане, Болеч, Винча и Ритопек, изјавио је тада Весић

2018. година

20. фебруара 2018. године, мештани насеља Ритопек у ГО Гроцка, блокирали су од 8 часова Смедеревски пут код Болеча, протестујући због чињенице да још увек немају водовод, а обећања су давана више пута. Након протеста, мештани су се разочарани вратили својим кућама, али без обзира на све, како су тада објавили, они ће наставити своју борбу.

 

2019. година

 Након годину дана када су  незадовољни мештани Ритопека на три сата блокирали саобраћај на Смедеревском путу они и даље немају градску чесмовачу.

Суморна статистика те године показала је да је скоро 800 000 евра отишло протеклих година на снабдевање из цистерни грађанима Ритопека:

2020. година

Без велике помпе и броја присутних грађана, 11. фебруара насеље Раван у Лештанима посетили су  повереник СНС-а Милосав Миличковић и заменик градоначелника Горан Весић . Весић је одржао говор присутнима, објашњавајући да у Гроцкој до сада никада није улагано,а на питање новинара Жиг инфа, када ће мештани Ритопека добити воду, Весић је почео да образлаже некакве планове за инвестиције у будућности везане за ГО Гроцку. Нешто конкретнији је био Милосав Миличковић који је допунио Весића и одговорио на исто питање да ће, барем се тако нада, у току следеће године бити завршен детаљан план око изградње водовода у Ритопеку.

 

Након ове посете Весића и Миличковића, грађани Ритопека поново су изразили протест због поновних обећања око изградње водовода. Звали су у помоћ, овога пута, редакцију Београдске хронике како би своје муке поново испричали.

 

Након завршетка и изградње водоводне мреже у Ритопеку створиће се услови да почне и прикључење делова Гроцке кроз водовод Макиш – Младеновац, који би до 2023. године требало да стигне до Младеновца – рекао је Горан Весић, заменик градоначелника почетком децембра 2020. године приликом посете Гроцкој. – Прво до Врчина, Гроцке затим и насеља Пударци, Умчари и Дражањ, односно сва она села која сада имају проблем са водом биће прикључена на градски водовод.

Према тадашњим Весићевим речима, након завршених радова у Ритопеку биће решен један од највећих проблема општине Гроцка, и сва села са територије ове локалне самоуправе коначно ће добити градску воду. Надлежни из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда истичу да су одређени приоритети за реализацију изградње објеката и нове мреже водоснабдевања у овом грочанском насељу.

Једно је сигурно, село које се налази на свега 10 километара од центра Београда и парадоксално – непосредно уз највећи водоток у Србији – Ритопек, још увек нема текућу воду.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар