Почетна » Роми обележили свој дан у Гроцкој

Роми обележили свој дан у Гроцкој

од admin
0 коментар

Ове године, по први пут до сада, Светски дан Рома -8. април обележавао се у општини Гроцка.

Свечани програм организован је на платоу испред зграде Градске општине Гроцка са почетком у 13 часова, уз присуство општинског руководства и припадника ромске националности са наше општине.

Манифестацију је, кратком причом о историји Рома, отворио руководилац групе за унапређење Рома и помоћ емигрантима канцеларије за људска и мањинска права Баја Самитовић .

Глумица Александра Михајловић Новаковић одрецитовала је песму „Заклетва“ аутора Слободана Берберског.

У знак захвалности и добре сарадње са Градском општином Гроцка, директор за људска и мањинска права Драгољуб Ацковић уручио је председнику општине Гроцка Стефану Дилберовићу књигу „Писани световни и духовни текстови на ромском и о Ромима“.

– Спремни смо да Вам помогнемо и изађемо у сусрет како би се особе ромске националности укључиле у све друштвене и социјалне токове на нашој општини и како би се унапредио њихов положај – рекао је овом приликом председник Градске општине Гроцка Стефан Дилберовић.

С друге стране, Слободан Ковачевић, председник Удружења „Срећа за Роме“ каже за Жинг Инфо да је разочаран данашњом манифестацијом.

– Општина није ништа посебно организовала, готово цела манифестација је пала на терет нас Рома. Мени су чак ускратили и да одржим говор, што је нечувено. Скупљају се разни политички поени преко нас Рома, каже Ковачевић.

Читав догађај улепшан је културно-уметничким програмом, који је припремио КУД „Стеван Штрбац“ , из Врчина, дечији ансамбл „Врчинске наде“, који су извели Игре из Топлице, Игре из околине Ниша и Игре из околине Лесковца.

фото: grocka.rs

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар