Почетна Локалне вестиГроцка Заклопача: Неисправна вода за водовод Гроцка злата вредна

Заклопача: Неисправна вода за водовод Гроцка злата вредна

од admin
0 коментар

Мештани насеља Заклопача у општини Гроцка читаву деценију користе неисправну најдрагоценију течност. Становници тврде да их нико од надлежних није о томе упозорио, већ су сами плаћали анализе.

Последња анализа је показала да је вода бактериолошки исправна, али да у њој има тешких метала.

Из ЈКП „Водовод и канализација“ Гроцка кажу  да према извештају Градског завода за јавно здравље још из 2005. године, вода у Заклопачи није за пиће због повећане концентрације нитрита. Међутим нисмо добили одговор од њих да ли су становници званично обавештени о томе, преносе „Новости“ почетком ове године.

Мештани су огорчени због оваквог поступка, али и забринути за своје здравље.

Забрана стоји, али цистерне нема

Решењем из 2006. године санитарна инспекција забранила је МЗ „Заклопача“ коришћење воде за пиће из водовода „Заклопача“. Обавезно је постојање цистерне. Јавно комунално предузеће, односно МЗ су у обевези да становништво да је вода неисправна обавесте таблама и на друге начине.

Сами платили изградњу мреже

У Заклопачаи муке са водом трају годинама. Мештани су сами финансирали изградњу водоводне мреже, а затим је настао проблем јер воде у цевима скоро да уопште није ни било. Ситуација, се поправила у протекле две године, али квалитет воде је остао исти.

У БВК- цена пијаће воде 48,68 динара, у Заклопачи техничка 74,080

За решавање проблема око неисправности воде из ЈП „Водовод и Канализација“ Гроцка кажу да је решење  у изградњи фабрике за прераду воде, за коју локална самоуправа нема новца и додају да иако је вода само за санитарну употребу, то не значи да цена треба да буде мања.

Цена за кубик воде у Заклопачи је за скоро 25 динара скупља по кубику у односну на званични ценовник Београдског водовода, који снабдева пједина насеља у општини Гроцка, као што су Винча, Лештане, Калуђерица. Према том ценовнику кубик воде је 48, 68 динара док је у ЈП „Водовод и Канализација“ Гроцка цена кубика воде у Заклопачи 74,080 динара.

Можда ти се свиди

Оставите коментар