Почетна » Неће их ни време а ни цене, трешњари разочарани (ВИДЕО)

Неће их ни време а ни цене, трешњари разочарани (ВИДЕО)

Слаба откупна цена

од Жиг Инфо
0 коментар

Ове године род трешања је каснио две недеље, због необично хладног пролећа. Хладно време прате и кише које су, практично, десетковале род трешње. И уместо да цена прати слаб род, дешава се нешто супротно, цена трешње је пала на 150 динара за килограм и то за оне квалитетније.

Златко Игњатовић, произвођач трешања из Ритопека, рекао је раније да ће ова година, када су у питању трешње, бити позна, јер је време било неповољно.

Почетне наводе у медијима, да ће потрошачи трешње и кајсије плаћати као суво злато, Игњатовић је, испоставиће се, предвидео као нетачне.

  • Наша трешња је кренула са 350 динара, а данас је већ 150. Наводни разлог за ту цену је да нема потражње за трешњом, наводи Игњатовић са емисију „Пробуди се“.

Игњатовић је, између осталога, истакао да је ритопечка трешња једна од најбољих јер рађа у такозваном подручју „руже ветрова“.

И воћари из Гроцке незадовољни

Игњатовићево мишљење дели и Ненад Панић из Гроцке, такође произвођач трешања. Како каже, цена од 150 динара је премала да би покрио и основне трошкове и да је минимално прихватљива цена бар 200 динара.

Тамара и Ненад/ газдинство Панић

  • Раднике плаћам 350 динара по набраној гајбици. Неко плаћа дневницу и 4 000 динара, те цена од 150 динара није довољна, малтене, да покрије дневнице. Ко ће да плати гориво, прскање и остало, што се одржавања трешње тиче, пита се Панић и додаје да је стање у пољопривреди из године у годину све горе.

Један произвођач посекао стабла

Александар Петровић, произвођач трешања из Ритопека, посекао је један засад трешања. Како је написао у опису видеа који је објавио на друштвеном мрежи, „кап је прелила чашу“.

У сличном проблему су и произвођачи јагода. Према јутрошњим ценама, за килограм јагода можете добити од 80-120 динара, што је такође мала цена како би се покрили и основни трошкови.

 

 

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар