Почетна » ДОКЛЕ ВИШЕ? Вучић плаши грађане Олујом са севера Косова

ДОКЛЕ ВИШЕ? Вучић плаши грађане Олујом са севера Косова

од admin
0 коментар

Власт у Србији, уочи доношења важних одлука, радикализује односе и интензивира непријатељство према косовским званичницима и народима

Све учесталије изјаве Александра Вучића, председника Србије, о томе да косовске власти, како тврди, планирају „насилан упад на север Косова“ или „заузимање територије“, и да се то очекује током овог лета, намењене су грађанима Србије односно за унутрашњу су употребу, са циљем радикализације прилика, уочи доношења важних одлука, сагласни су саговорници Данаса из Београда и Приштине. Питали смо их како разумеју изјаве Вучића попут његовог апела на представнике међународне заједнице да пажљиво слушају шта говоре косовски Албанци како би се спречио евентуални насилни покушај упада на север и напад на српско становништво. „Мора свет да разуме да не може да се догоди нова Олуја. То нико не може да дозволи“, рекао је недавно председник Србије.

– У тренутку када се очекује да донесе неку одлуку, Вучић све јаче радикализује своје ставове и изјаве у односу на косовски проблем. Диже се тензија и сваки повод се користи да се додатно погорша и појача непријатељски однос према народу и властима Косова – оцењује за Данас Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

Она напомиње да је кључни проблем тај што председник Србије „очигледно нема визију“.

– Александар Вучић нема неку оријентацију, нема убеђења. Делује као да не зна шта хоће. Притиснут је са свих страна. Српско јавно мњење је суштински против решавања косовског проблема, а ситуација у Европској унији је, такође, неповољна за нас. Тренутно, свака теза одавде може да нађе свој аргумент у ЕУ, јер је Унија у таквој ситуацији. Постоји некаква бирократија која ради по инерцији, без јасне политичке воље и моћи. Зато је потребно да овај проблем у Србији неко реши са јасном визијом и убеђењем без обзира на све унутрашње и спољашне околности – закључује Соња Бисерко за Данас.

Фатмир Шехоли, политички аналитичар из Приштине, за Данас каже да су у последње време изјаве Александра Вучића Вучића и Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ, фрустриране и веома опасне за постизање нормализације односа Косова и Србије.

– Грађани севера Косова су становници државе Косово и равноправни грађани са потпуним правима као сваки становник Косова. О каквом упаду прича господин Вучић!? Косовски органи ће реаговати у сваком делу Косова када се крши закон и устав Косова онако како раде цивилизоване и демократске државе – наводи он.

Шехоли указује на то да је евидентно да је Вучић ову фразу „упада на север“ почео да пласира од када су органи истраге и тужилаштва Косова почели веома детаљно да чешљају убиство Оливера Ивановића.

– Тај случај биће и мора бити окончан тако што ће чиниоци тог гнусног злочина бити спроведени пред лице правде. На северу Косова постоје криминалне групе које држе као таоце становнике тог дела и у том смислу држава Косова и међународне снаге на Косову ће се обрачунати с тим криминалним групама али никако некаквим упадима на север јер држава Косово је заинтересована за прогрес и развој тог дела Косова – каже Шехоли.

Публициста и новинар Приштинског метроа, Ваљон Сила, за наш лист каже да не верује да се нова операција, као што је „Олуја“ била у Хрватској, може десити на Косову.

– Косово од других земаља региона разликује једна чињеница, а то је присуство КФОР-а и НАТО-а. Сценарији попут „Олуја“ или „Крим“ више може да звучи фиктивно и за Балканско унутрашње-политичку употребу. Сећате се сценарија напада у Куманову у Македонији и случаја покушаја убиства Ђукановића у Црној Гори. Подсећам да се исти сценарији нису десили на Косову, јер су се они који су то планирали плашили. А тај страх је управо због присуства КФОР-а и НАТО-а на Косову – каже Сила. Он закључује да је играти се ватром на Косову, због НАТО фактора политички и дипломатски изузетно велики ризик.

Сила: Косовари се плаше интервенције из Србије

– Када је реч о анексији севера, Косовари се, такође, плаше истог сценарија. Под изговором да су локални Срби на северу у опасности, може се десити војна интервенција из Србије. Али и ову забринутост Косовара видим као немогући сценарио због фактора КФОР и НАТО – наводи Ваљон Сила за наш лист. Он сматра да су преседници Вучић и Тачи добри политички фактори за постизање коначног мира у Бриселу између Приштине и Београда, али нису никакви фактори ако неко од њих мисли то да спречи посебно због присуства КФОР-а на терену.

 

Л. Валтнер – С. Чонградин, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар