Почетна » Поново одложен почетак поновљеног суђења за паљење куће новинара Милана Јовановића

Поново одложен почетак поновљеног суђења за паљење куће новинара Милана Јовановића

од Други Пишу
0 коментар

Овог пута суђење је одложено због болести оптуженог Драгољуба Симоновића, бившег председника Општине Гроцка. Пре месец дана то је било због болести адвокатице одбране. Наредно рочиште је због заузетости адвоката заказано тек за крај маја

Првооптужени Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка и функционер Српске напредне странке, није дошао на суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића. Судија Лука Пантелић заказао је ново рочиште тек за 26. мај и још два за крај јуна.

Симоновићев адвокат Ивица Вуковић обавестио је судију да је његов клијент болестан, али није доставио медицинску документацију која то доказује. По његовим речима, Симоновићева супруга га је тек вече пред рочиште телефоном обавестила о томе.

Судија Пантелић је рекао да одбрана има рок од пет дана да достави медицинско оправдање.

На  суђење, као ни прошлог пута, није дошао ни Милан Јовановић, који се још опоравља од тешког облика прележаног ковида, а његова супруга Јела Дељанин доставила је извештај из Болнице „Др Драгиша Мишовић“.

Поновљено суђење у предмету који се с великом пажњом и забринутошћу прати и у међународној јавности одложено је већ други пут. И прошлог пута, пре месец дана, одложено је због одбране. Тада се на суђењу није појавила Зора Добричанин Никодиновић, адвокатица другооптуженог, а достављена је лекарска потврда о заражавању ковидом, стара десет дана.

Првостепена осуђујућа пресуда за злочин против новинара, почињен у децембру 2018. године, донета је у фебруару прошле године, али ју је Апелациони суд укинуо у новембру и вратио предмет на поновно суђење у Други основни суд. Првостепеном пресудом су Симоновић, бивши полицајац Владимир Михаиловић и вишеструки преступник Александар Маринковић, сада у бекству, осуђени на укупно 12 и по година затвора за тешко дело изазивања опште опасности подстрекавањем.

До три нова датума за одржавање поновљеног суђења дошло се преко лицитације датумима у којој је судија предлагао брже одржавање рочишта, а одбрана одбацивала предлоге. Судија Пантелић је као први наредни датум предложио 28. април, затим 12. мај, али је све одбијено због заузетости неког из одбране.

Датуми око којих су се сви сагласили сада делују јако далеко: 26. мај, 22. и 30. јун. Над поновљеним суђењем које никако да почне лебди старо упозорење Милана Јовановића да страхује да никада неће дочекати правду.

Тамарам Спаић Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар