Почетна » СЈ: Безбедност новинара у Србији била је угрожена током протеста

СЈ: Безбедност новинара у Србији била је угрожена током протеста

од admin
0 коментар

 

Репортер Н1 Милан Никић нападнут је током протеста на путу Крагујевац-Јагодина у селу Горња Сабанта. Возач реноа јагодинских регистрација напао је репортера Н1 и снажно ударио у камеру. Полиција је одмах уклонила возача и идентификовала га. Никић је случај пријавио Полицијској управи Крагујевац.

Други случај је био истог дана када су полицијски инспектори у цивилу Полицијске управе у Врању у касним поподневним сатима упали на кућну адресу репортерке Врањских вести Милене Димић са налогом да је доведу на давање изјаве, али она није могла да изађе из стана, јер је била сама са малом децом. Чим је то било могуће, Димиц́ је отишла у полицијску станицу и дала изјаву да је била на протесту да о томе извештава и јасно се представила као новинарка портала Врање Неwс.

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић рекао је да је у Србији све више протеста и да новинари и даље нису довољно заштиц́ени, али и да из недавних случајева видимо да им чак и полиција отежава посао.

Бодрожић је додао: „Позивамо представнике МУП-а да обрате више пажње на новинаре који извештавају о различитим догађајима, а посебно о оваквим скуповима, који захтевају да јавност буде благовремено и објективно информисана, без обзира да ли су протести одобрени или не од стране представника полиције.”

Мрежа СафеЈоурналистс која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану, Независном удружењу новинара Србије, у осуди ових недавних случајева и изражавању дубоке забринутости због тога. Задатак новинара је да извештавају и информишу јавност, а полиција треба да помогне, а не да их хапси и на тај начин врши додатни притисак.

 

Мрежа СафеЈоурналистс ц́е о овом случају обавестити све релевантне националне и међународне заинтересоване стране.

 

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 30.11.2021

 

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар