Почетна » Уништавање доказа: Начелник полиције наредио да се обрише тајни снимак оца министра Стефановића

Уништавање доказа: Начелник полиције наредио да се обрише тајни снимак оца министра Стефановића

од admin
0 коментар

 

Крајем маја 2018, полицајка Маријана Тасић кренула је на тајни задатак у оквиру операције „Кроше”. Директор јавног предузећа „Србијашуме“ Игор Брауновић налазио се под истрагом за корупцију и имао је састанак у центру Београда у ресторану „Максим” – који је Тасић, специјалним уређајем, требало да сними.

Био је кишни дан, а колега из полиције, Миленко Мосуровић, одвезао је полицајку до ресторана. Док су се возили, једна ствар им је изазивала нелагоду.

Мосуровић је питао колегиницу: „Да ли знаш чији је то ресторан?”, а она му је одговорила: „Ја мислим да је то ресторан од оца министра (полиције) Небојше Стефановића, шта да радим?”.

Одлучили су да позову свог надређеног Дарка Стефановића, заменика начелника Службе за специјалне истражне методе, и питају га да ли да наставе са мисијом. Он је, затим, позвао свог шефа који им је дао зелено светло, испричала је Тасић пре две недеље када ју је тужилац саслушавао око овог случаја.

„Рекао је начелник да слободно радите”, пренео им је Стефановић. „Питао је на кога гласи наредба (за прислушкивање) и рекао је: ‘У реду, онда радите, нема потребе да се не ради кад је ресторан отвореног типа.’”

Начелник Службе за специјалне истражне методе Дејан Миленковић (фото: пинк.рс)

Испред ресторана је чекао још један колега полицајац, са којим је Тасић ушла у „Максим”. Уређај за снимање, који полицајци називају „матрица”, налазио се у њеној торбици.

„Ресторан је био потпуно празан”, присећа се полицајка. „Ми смо сели за најближи сто који је био до њих и почели да радимо снимање.” Са Брауновићем је седео мушкарац којег је такође препознала, али су се појавила још двојица – за једног од њих није знала ко је.

Након нешто више од сат и по снимања, Тасић и колега су напустили ресторан како не би били „сумњиви”. Торбицу у којој се налазио уређај за снимање предала је Мосуровићу који ју је одвезао кући.

Мосуровић је у полицији са уређаја пребацио материјал на компјутер и затим га обрађивао – склањао шумове како би се разговор што боље чуо. Звук кише је сметао и покушавао је то да отклони.

Док је гледао снимке, видео је да је четврти мистериозни човек на састанку са Брауновићем био нико други до Бранко Стефановић – власник ресторана и отац њиховог министра.

„У разговору му се обраћају са Бранко и деловало је (да је он) по контурама на снимку”, испричао је полицајац касније када је давао исказ тужиоцу. Брауновић и Стефановић разговарали су око продаје земље, како пише у тужилачком документу до којег је дошао КРИК.

Бранко Стефановић (фото:мц.рс)

Мосуровић је одмах то јавио свом шефу.

„Обавестио сам свог старешину. Он ми је рекао да наставим да обрађујем материјал. Након тога ја сам завршио, обрадио материјал, оставио ту.”

Његов шеф Дарко Стефановић поново је позвао свог надређеног – начелника ове службе Дејана Миленковића познатог као Багзи, да га пита шта сад да раде.

„Постојала је усмена директива да се руководство извештава када се (на снимцима) појаве битне личности, поготову из политичког живота. Ја сам обавестио Миленковића о догађају”, испричао је тужиоцу Стефановић. „Питам га ‘шта ћемо са материјалом?’. Дејан ми је рекао да се материјал обрише.”

Ова наредба чекала је Мосуровића када се сутра вратио на посао.

„Када сам дошао у поподневну смену, Дарко Стефановић ми је рекао да само заборавим на то, да не причам никоме шта сам ту видео и чуо”, објашњава полицајац. „Рекао ми је да обришем (снимке) са тог рачунара на коме сам обрађивао. Ја сам обрисао.”

Исто је упозорена и полицајка Тасић. Рекла је тужиоцу да јој је Стефановић наредио: „О овоме што си радила јуче треба да заборавиш.”

Тасић је, међутим, испричала и да је снимке, пре него што су уништени, нарезала на диск и предала шефу Дарку Стефановићу. Он то, ипак, није потврдио на саслушању.

„Ја чак нисам ни знао да постоји диск. Ја сам то буквално сазнао пре пар дана”, рекао је Стефановић.

„Садржину разговора нисам слушао”

Министров отац Бранко Стефановић преминуо је почетком јуна прошле године.

Игор Брауновић и даље је први човек „Србијашума“. Има битну позицију у Социјалистичкој партији Србије (СПС) – члан је извршног и главног одбора ове странке, али и њихов координатор за Златиборски округ. Осим тога, бивши је зет првог човека СПС-а и председника парламента Ивице Дачића. Брауновић није оптужен за случај због ког је праћен.

Игор Брауновић (фото: мод.гов.рс)

Тужилаштво сматра да је начелник Миленковић одговоран за то.

Он се, три године након брисања снимака, нашао под истрагом. Миленковић је наредбом да се уништи снимак саботирао истрагу против Брауновића, наводи се у кривичној пријави чију копију поседује КРИК. „Поступајућем тужиоцу онемогућено је доношење одлуке на основу прикупљених доказа.”

Двоје полицајаца који су учествовали у операцији, Тасић и Мосуровић, сведоци су против Миленковића, као и његов заменик Стефановић.

Миленковић, ипак, тврди да је невин. „Ја никада садржину тог разговора нисам слушао, тако да ја ту немам никакав интерес (за њиховим брисањем)”, рекао је у тужилаштву.

Када је као осумњичени испитивао сведоке, Миленковић је кроз питања потенцирао то да полицајци нису најбоље разумели његову наредбу у вези са брисањем снимака – наводно је желео да се материјал обрише са уређаја, а не са компјутера.

„Где да се обрише, је л’ са матрице, јер матрица сваки дан ради, хоћемо да будемо јасно, да ли си ти мене разумео?”, питао је сведока Стефановића, који је одговорио: „Ја сам разумео да се обрише целокупан материјал с обзиром да знам ко је овај (министров отац), да је улетео практично.”

Миленковић је смењен у августу прошле године, након пет и по година вођења Службе за специјалне истражне методе.

Поступак против њега покренут је у јеку политичког сукоба између бившег министра полиције Небојше Стефановића и председника Србије Александра Вучића. Још није до краја познат узрок овог сукоба.

Против више људи из полиције који су некада били блиски Стефановићу покренуте су истраге ове године.

Међу њима је и некада једна од најмоћнијих особа у полицији Дијана Хркаловић – бивша државна секретарка у МУП-у и Миленковићева некадашња шефица. Она је ухапшена средином октобра и налази се у притвору.

Хркаловић и Миленковић нашли су се у истој кривичној пријави. Миленковић се, осим да је наложио да се униште снимци из „Максима”, сумњичи да је у два наврата помогао Хркаловић да утиче на истраге које су се водиле.

У једном случају је уништен прислушкивани разговор адвоката Драгослава Огњановића, који је касније убијен средином 2018. године. У другом су саботирали тужиоца када је водио истрагу против криминалног шефа Вељка Беливука у вези са убиством у центру Београда 2017. године.

Беливуков телефон

Беливукова група „Принципи” функционисала је у оквиру већег црногорског кавачког клана који је више година у сукобу са супраницима – шкаљарском групом. Овај криминални рат однео је више од 50 живота.

„Принципи” и „кавчани“ порасли су управо у време када су Небојша Стефановић и Дијана Хркаловић водили полицију. Док су се „кавчани“ по улици обрачунавали са „шкаљарцима“, полиција је спроводила акције у којима је хапсила готово само њихову конкуренцију.

Беливукова група је, иначе, имала везе које су ишле и изнад полиције – њени чланови обезбеђивали су инаугурацију председника Вучића, били су блиски генералном секретару Владе Новаку Недићу, а један од бивших Беливукових сарадника је више пута виђен у друштву председниковог сина.

Тужилаштво сумњичи Дијану Хркаловић да је практично отежала рад тужилаштву у једном поступку који се водио против Беливука.

У питању је случај познат као „убиство на шинама”, односно ликвидација која се догодила у јануару 2017. у центру Београда, када је убијен Властимир Милошевић који је управљао обезбеђењем више београдских ноћних клубова. На месту убиства нађен је Беливуков ДНК, међутим, он је након контроверзног судског поступка ослобођен. Између осталог, вештак је на суду негирао сопствени извештај у којем је наведено да је нађен Беливуков ДНК траг.

Вељко Беливук (фото: Тужилаштво за организовани криминал)

Хркаловић је, како се наводи у кривичној пријави, након што је Беливук тада ухапшен наложила Миленковићу да не доставља извештај о вештачењу Беливукових телефона тужиоцу док она не одобри. Упркос ургенцијама које су стизале из тужилаштва, Миленковић је остао лојалан наређењу шефице и није доставио документацију више од годину дана.

Тек када му је Хркаловић одобрила, он је извештај са подацима из Беливуковог телефона предао тужилаштву 27. марта 2018. Било је то, по тврдњи тужилаштва, касно јер је већ почело суђење.

„Тужиоца су због обимности материјала довели у ситуацију да није у могућности да се упозна са достављеним извештајем и прикупљеним материјалом, чиме је онемогућено ефикасно вођење кривичног поступка”, пише у пријави.

И као што је његов заменик Дарко Стефановић сведочио против њега, тако је у овом случају Миленковић испричао тужилаштву да му је Хркаловић дала овакву наредбу.

Стеван Дојчиновић и Бојана Павловић   Крик

Можда ти се свиди

Оставите коментар