Почетна » Притисци уочи митинга СНС: Слоги се јавили из болница и ЕПС, СССС нема сазнања

Притисци уочи митинга СНС: Слоги се јавили из болница и ЕПС, СССС нема сазнања

од Други Пишу
0 коментар

Уочи најављеног скупа СНС 26. маја у синдикату Слога поручују да им свакодневно стижу обавештења из целе Србије да шефови или директори јавних предузећа и државних институција шаљу упутства и врше притисак на запослене да иду на митинг. С друге стране, у Савезу самосталних синдиката кажу да немају информације о таквим случајевима.

Повереници синдиката Слога из готово свих градова у Србији обавестили су своју централу у Београду да се на запослене у јавним и комуналним предузећима, као и у државним институцијама широм Србије деле упутства како отићи на митинг СНСа у Београд, колике су квоте, као и да је присуство обавезно, каже председник тог синдиката Жељко Веселиновић.

„Повереници нашег синдиката из свих градова Србије слали су нам и шаљу папире које су запослени у фирмама добијали, а због одласка на митинг СНС-а 26. маја. Добили смо пријаве из ЕПСа, болница и здравствених центара из готово свих градова Србије, из београдске градске чистоће али и из скоро свих ЈКП предузећа у Београду, као и општинских и градских управа из готово целе Србије“, изјавио је Веселиновић за портал Н1.

Он додаје и да њихова правна служба прикупља све информације и податке о људима који то раде јер је то што СНС ради незаконито из два разлога. Како каже, први разлог је тај што нико не сме због политичких разлога да одсуствује са посла, а неки ће сигурно у време митинга радити. Као други разлог Веселиновић наводи да је незаконито бавити се политиком у радно време.

„Ми смо позвали чланове нашег синдиката да нам чак и анонимно проследе податке који су то рачно руководиоци, шефови, надређени који присиљавају људе да иду на митинг и ми ћемо против свих њих, јер то можемо, поднети кривичне пријаве или тужбе“, објашњава Веселиновић.

Наш саговорник каже и да такве захтеве да се обавезно мора ићи на митиг најчешће добијају људи који су запослени на одрећено време или обављају повремене и привремен послове.

Са друге стране, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић наводи за портал Н1, да они у том синдикату нису добили ниједну пријаву о притисцима да се иде на Вучићев митинг.

„Нико то није пријавио. Ево данас сам био са колегама нико није пријавио да се то дешава али има времена до 26. маја. И сам сам чуо то исто, али то су средства информисања, то су неке друге групације, приче које се препричавају. Да је стигла једна једина жалба, ја бих вам рекао“, тврди Орбовић.

Председник СССС каже и да уколико су информације о томе да се мора ићи на митинг, а што се „треба узети са резервом“, то није прихватљиво али и да он ништа о томе не зна јер није члан ниједне партије.

Из синдиката Независност су за портал Н1 рекли да у четвртак имају седницу извршног одбора на којој ће разговарати о овој теми и после чега ће имати информације о реалном стању на терену.

Фото Н1

Соња Каменковић, Сара Секулић  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар