Почетна » Јанковић: Говорићу о нужности 6. октобра, иако нисам био ту пре 18 година

Јанковић: Говорићу о нужности 6. октобра, иако нисам био ту пре 18 година

од admin
0 коментар

Момак који је у зиму 1996. године у затвору провео 25 дана због ношења лутке Слободана Милошевића у затворском оделу, током демонстрација против режима…

… данас, 22 године касније, у раним четрдесетим годинама, направио је нову лутку, са новим ликом, у природној величини, коју планира да понесе на обележавање пунолетства петооктобарских промена. Лутка ће бити направљена по лику председника Србије, Александра Вучића, којег је, како луткодржач најављује за Данас, требало заједно са Ивицом Дачићем, данас председником Социјалистичке партије Србије и значајним чиниоцем власти, лустрирати одмах након револуције и обарања диктатора Слободана Милошевића.

Саговорник Данаса је Дејан Булатовић, 2000. године потпредседник Демохришћанске странке, покојног Владана Батића, данас председник Зелене еколошке партије – Зелени, једном од чланица Блока 381, такозваног грађанског, антинационалистичког савеза, који, као опција, стоји наспрам другог опозиционог савеза заснованог на националистичкијем дискурсу – Савез за Србију. Дејан Булатовић је испред грађанског блока преузео иницијативу да предводи и организује обележавање тог најзначајнијег датума у новијој историји Србије – петооктобарске промене, или дан револуције и обарања режима Милошевића.

Како каже за наш лист, цео Блок 381, међу којима је и Покрет слободних грађана Саше Јанковића, који стоји на челу организације, као и Мађарски покрет, Шумадијска регија и Коалиција Толеранција, одазваће се његовом позиву и учествовати у обележавању 5. октобра.

– Наравно, стаћемо уз Булатовића на тај дан јер је 5. октобар победа слободе и доказ да се диктатура може срушити, а Булатовић је један од оних са главне петооктобарске позорнице који идеју слободе није продао или изневерио – каже за Данас Саша Јанковић, председник Покрета слободних грађана.

Додаје да је „данас јасно и да сама смена диктатуре није довољна да осигура одрживост демократије, ако земља после ослобођења не заузме јасан политички курс и ако се нова власт не одрекне главних слуга и метода својих претходника“.

– Због тога ћу ја, који нисам био на позорници пре 18 година, ако сада будем имао шансу, говорити о нужности да се овај пут деси и 6. октобар, да Србија храбро и одлучно крене пут модернизације и Запада, и да се спроведе лустрација оних који данас газе права и слободе људи, како не би поновили кључне грешке својих претходника – закључује Саша Јанковић.

Дејан Булатовић за наш лист даље наводи да је у последња два до три дана разговарао са свима из опозиције.

– Разговарао сам и са представницима Савеза за Србију и извесно знам да ће неке чланице те коалиције доћи тог дана испред Скупштине Србије, док неке друге неће… Они ће то, како су ми рекли, изнети на састанцима Савеза и донети одлуку у име целе организације. Али, и ако та одлука буде негативна, јер тамо постоје људи и странке којима 5. октобар није вредност, поуздано знам да неким ипак јесте и да ће се појавити на обележавању које организујем – каже Булатовић за Данас.

Најављује, такође, да ће почетком следеће недеље разговарати и са представницима из Иницијативе Не да(ви)мо Београд као и другим значајнијим покретима широм Србије да буду део тог догађаја.

– Желим да се сви окупимо због симболике обарања режима Милошевића, како бисмо потврдили сагласност за обарање режима Александра Вучића, али исто тако да не поновимо грешку коју смо те 2000. године учинили, а то је да нисмо знали и нисмо успоставили консензус о томе шта ћемо даље – дан после. Зато је важан грађански блок, зато је важно да нам се не понови да многи од оних који су рушили Милошевића не настављају ту погубну политику. Да немамо нове Коштунице, да нам се не догоди да већина, као што је тада био случај, стане на страну политике за чије обарање су се борили – истиче Дејан Булатовић.

На питање због чега обележавање 5. октобра није заједничка ствар Блока 381, на чијем је челу Саша Јанковић, Дејан Булатовић каже да га је искуство довољно квалификовало да буде предводник тог догађаја.

– Нема више нигде никога из тог времена. Зоран Ђинђић је убијен, а остали су углавном издали идеју. Променио се Веља Илић, променио се Небојша Човић, Чедомир Јовановић… Коштуница је уништио идеју 5. октобра… Дакле, одлучио сам да преузмем иницијативу – закључује Булатовић.

Снежана Чонградин   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар