Почетна » Недељков: Неправилности забележене на 10 одсто бирачких места у Србији

Недељков: Неправилности забележене на 10 одсто бирачких места у Србији

од Жиг Инфо
0 коментар

Посматрачка мисија Црте поднела је за сада пет пријава полицији због изборне корупције – две пријаве односе се на случајеве „бугарског воза“, које су посматрачи Црте уочили у Кули и Сурчину, а три на случајеве куповине гласова у Мајданпеку, Житорађи и Чукарици, рекао је програмски директор Црте Раша Недељков.

Он је рекао да су забележени инциденти на бирачким местима спорадични и да ће Црта наставити да посматра да ли ће се неправилности претворити у тренд.

“Када говорим о спорадичним неправилностима унутар бирачких места, проценат бирачких места на којима бележимо овакву врсту неправилнсти на нивоу Србије је 10 одсто“, рекао је Недељков на конференцији за новинаре.

Додао је да је проценат бирачких места у Београду на којима су уочене овакве неправилности пет одсто.

До 16 сати је на парламентарне изборе изашло 42,1 одсто грађана, са маргином грешке од 1,1 одсто, рекао је он.

Поређења ради, излазност на парламентарним изборима 2016. године до 16 часова износила је 39,6 одсто, а 2020. године 34,6 одсто, наводе из Црте.

На нивоу Београда излазност на изборима за републички парламент је нешто мања него на нивоу целе Србије и износи 37,9 (маргина грешке 0,7 одсто).

Посматрачка мисија Црте оцењује да су први део изборног дана обележиле тензије и вербално насиље, а испред више бирачких места забележени су и случајеви физичког насиља.

Посматрачка мисија Црте најоштрије осуђује сваки насилни чин и позива све учеснике избора, чланове бирачких одбора и све грађане Србије да не дозволе да атмосфера насиља и страха буде главно обележје изборног дана и да бирачима не буде ускраћено право да слободно изразе вољу.

Велика је гужва примећена на бирачким местима у Куршумлији, Тутину, Бујановцу и Рашкој на којима гласају бирачи са Косова и Метохије. Тамо је у преподневним сатима пристизао велики број аутобуса с бирачима.

Бирачка места су лоше организована што додатно утиче на стварање гужве. На појединим бирачким местима се, како је забележено, истовремено налазило и више десетина грађана, чиме је онемогућена тајност гласања. Примећено је и појачано присуство полиције испред бирачких места.

“На тим бирачим местима, са толиким бројем људи, је просто немогуће спровести изборни процес тако да се омогући тајност галсања и да људи могу самостално да гласају”, рекао је Недељков.

Процес гласања у овим бирачким местима је из перспективе Црте компромитован, казао је он.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар